Küf mantarlarından kitinazın indüksiyonu ve karakterizasyonu
Characterization and unduction of chitinase from fungi
- Tez No: 168329
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İNCİ ARISAN ATAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kitin, kitinaz, karakterizasyon, indüksiyon, küf mantarları. viii, Chitin, chitinase, characterization, induction, fungi. IX
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Kitinazlar [E.C.3.2.1.14], B*-(l,4) bağlı N-asetüglukozaminin lineer bir homopolimeri olan kitini bidrolizleyen enzimlerdir. Kitin; böceklerin kutikulasında, kabuklu hayvanların kabuklarında ve birçok mantarın hücre duvarlarında bulunur. Birçok Trichoderma ve Aspergillus türleri mantarsal bir konuk veya kolloidal kitin varlığında kitinaz, P-1,3 glukanaz gibi bidrolitik enzimleri salgılayan bir küf mantarıdır. Çeşitli küf mantarlarını kitinaz üretimi yönünden incelemek ve bu küf mantarlarının optimum enzim üretim koşullarım belirlemek çalışmanın temel amacıdır. Kitinaz üretimi yönünden patates-dekstroz agar ortamında geliştirilen Trichoderma atroviride, Trichoderma reeseii, Trichoderma koningi ve malt-agar ortamında geliştirilen Aspergillus niger incelendi. Enzim üretimi, Dana ve çalışma arkadaşları tarafından önerilen ortamda gerçekleştirildi. Bu küflerin spesifik kitinaz aktiviteleri hesaplandı. Bulgulara dayanarak Trichoderma atroviride ve Aspergillus niger ile çalışılmaya karar verildi. Her iki küf mantarı için enzim üretim koşullan optimize edildi. Aspergillus niger için; %0,5 kolloidal kitin içeren ortamın pH'sı 5.0 olduğunda, yer değiştirme yöntemi uygulandığında ve kültivasyon 30°C'de 24 saat ve çalkalayıcılı su banyosunda gerçekleştirildiğinde optimum koşullar elde edildi. Trichoderma atroviride için ise %0,1 kolloidal kitin içeren ortamın pH'sı 5.0'e ayarlandığında, yer değiştirme yöntemi uygulandığında ve kültivasyon 30°C'de 48 saat ve çalkalayıcılı su banyosunda gerçekleştirildiğinde optimum koşullar elde edildi. Ayrıca Trichoderma atroviride' w& karakterizasyonu da gerçekleştirildi. Kitinaz aktivitesi dinitrosalisilik asit yöntemi ile tayin edildi. Bu yöntem enzimatik hareketin bir sonucu olarak serbest bırakılan N-asetilglukozaminin konsantrasyonuna bağlı çalışmaktadır. Bir ünite kitinaz aktivitesi standart koşullar altında kolloidal kitinden bir dakikada 1 umol N-asetil-P-D-glukozamin oluşmasını sağlayan enzim miktarı olarak tanımlandı. Yapılan çalışmaların sonucunda Aspergillus niger tarafından üretilen kitinazın enzim izolasyonu için yeterli olmadığı görüldü. Elde edilen bulgulara dayanarak bir mutant olan Trichoderma atroviride tarafından salgılanan kitinaz miktarının karakterizasyon ve izolasyon çalışmaları için yeterli miktarda olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Chitinases [E.G. 3.2.1.14], are enzymes which hydrolyze chitin, a linear homopolymer of P- (1,4) linked N-acetylglucoseamine. Chitin is found in the cuticles of insect, the shells of crustaceans, and the cell walls of many fungi. A lot of Trichoderma and Aspergillus species are fungi that produce hydrolytic enzymes such as chitinases, P-1,3 glucanases, in the presence of a fungal host or colloidal chitin. The main aims of this study are to examine different fungi for chitinase production and to determine the conditions of optimum enzyme production of these fungi. Trichoderma atroviride, Trichoderma reeseii, and Trichoderma konmgi maintained on patato- dextrose agar and Aspergillus niger maintained on malt-agar medium were examined for chitinase production. The enzyme production was carried out on medium which was proposed by Dana et all. The specific chitinase activity of these fungi were determined. Then Trichoderma atroviride and Aspergillus niger were chosen for this study. The conditions of enzyme production were optimized for each of them. It was shown that the chitinase production increased for Aspergillus niger when the pH of the medium, which contained %0,5 colloidal chitin, was adjusted to 5.0, the method of replacement was applied, and the cultivation was carried out at 3Q°C for 24 hours with rotary shaker. It was determined that the chitinase production increased for Trichoderma atroviride when the pH of the medium, which contained %0,1 colloidal chitin, was adjusted to 5.0, the method of replacement was applied, and the cultivation was carried out at 30°C for 48 hours with rotary shaker. Chitinase activity was assayed by a dinitrosalicylic acid. This method works on the concentration of N-acetylglucoseamine which is relased as a result of enzymic action. One unit (U) of the chitinase activity is defined as the amont of enzyme that is required to relase 1 umol N-acetyl-P-D-glucoseamine per minute from of dry colloidal chitin solution under assay conditions. At the end of this study it is shown that chitinase which produced by Aspergillus niger is not enough quantity for enzyme isolation. It is concluded that chitinase in quantity which secreted by Trichoderma atroviride, is a mutant, is enough for characterization and isolation of this enzyme...