Elektrikli ulaşımda sistem seçimi
Chosing system in electrical transportation
- Tez No: 168370
- Danışmanlar: PROF.DR. ASIM KASAPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Demiryolları, elektrikli ulaşım, cer kuvveti, metro, tramvay sistemler, maglev, hızlı trenler. ıx, Railway systems, electrical transportation, train traction, metro, tramvay systems, maglev, fast trains
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Şehiriçi toplu ulaşım ve uzun mesafeli ulaşım probleminin çözülmesi için en uygun yöntem demiryolu sistemleridir. 20. yüzyılda gelişmeye başlayan demiryolu ile taşımacılık, elektriğin bu sistemlerde kullanılmaya başlamasından sonra gelişimini hızla sürdürmüştür. Özellikle güç elektroniğindeki ve kontrol tekniklerindeki gelişmelerden sonra demiryolu sistemleri, elektrik tahrikli sistemler haline gelmiştir. Bu çalışmada; Bir elektrikli ulaşım sistem dizaynı için gerekli olan çalışma safhaları anlatılmıştır. Bir elektrikli ulaşım sisteminin seçiminde AC ve DC besleme gerilimlerinin farkını ve birbirine karşı olan avantajlarını bilmek sistem dizaynı için bir temeldir. Bir sistemin besleme kaynak gerilimini seçmenin yanısıra, seçilen kaynağa ait gerilim düzeyinin sisteme göre belirlenmesi her sisteme göre farklı olabilir. Bu nedenle her sistem kendi özelliklerine göre dizayn edilir. Bu araştırmada genel olarak, bir elektrikli ulaşım sistem dizaynının hangi parametreler göz önüne alınarak yapılacağı anlatılmıştır. Dünya üzerindeki şehiriçi elektrik cer kuvveti sistemlerini ve özelliklerini incelediğimizde İstanbul gibi büyük şehirlerimizde bu uygulamaların yaygınlaştırılması gerekliliği sonucuna varılmaktadır. Ayrıca Dünya" da süper iletken maglev (magnetik kaldırma) hızlı tren sistemleride ülkemiz için geç kalınmadan uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Railway systems are the most approprite method for solutions of urban and long way train transportations sytsems. Railway trains had started to set off beginning of 20 th. century and devoloped after electical energy started to use in these systems. Especially, developments on power electronic and contol technics, railway sytems turned electrical traction transports. In this work, stages of electrical train systems were expressed. Having knowledge of DC and AC differences of electrical sources and their advantages to each other is basic for designing a system for electrical transportation. Every system has own electrical source type and voltage level for its requirements and characteristics. Therefore, every system is designed according to its characteristics. In this research, generaly an electrical traction system is designed with which parametres were expressed. We had a conclusion about devoloping of electrical transportation systems in big cities of Turkey as Istanbul when we examine electrical traction power systems and theirs characteristics which applications are carried out all over the World. Furthermore, superconductor maglev (magnetically levitated) systems which are being developed rapidly in the World have to be put into practice in our country.