Elektomagnetik alanların ekranlanması
Shielding of electromagnetic fields
  1. Tez No: 168371
  2. Yazar: MURAT METİN ÇABUK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NURETTİN UMURKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromagnetik alanlar, elektromagnetik uyumluluk, ekranlama, magnetik geçirgenlik, elektromagnetik girişim. ıx, Electromagnetic fields, electromagnetic compatibility, shielding, magnetic permeability, electromagnetic interference
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Bu tezde, elektromagnetik uyumluluk çalışma alanının konularından olan elektromagnetik alanların ekranlaması konusu üzerinde çalışılmıştır. Bu çalışmada; başlıca elektromagnetik alan kaynaklan, elektromagnetik girişim kaynaklan, elektromagnetik alanların etkileri hakkında bilgiler verilmiştir. Elektromagnetik alanların ekranlanması konusunda çözüm teknikleri anlatılmıştır ve bu konudaki tartışmalara değinilmiştir. Değişik elektriksel iletkenlik ve magnetik geçirgenlik özelliğine sahip malzemeler ile yüksek akım laboratuarında magnetik alan ölçümleri yapılmıştır. Bu ölçümler neticesinde tablo ve grafikler oluşturularak değişik malzemelerin elektromagnetik alanların ekranlanması konusundaki etkileri değerlendirilmiştir. Yapılan çalışmalar neticesinde, çeşitli malzemelerin ekranlama etkinlikleri ölçümlerle tespit edilmiştir. Daha ileriki çalışmalarda bu ölçüm sonuçlarıyla tezde belirtilen yöntemlerle elde edilecek hesaplama sonuçlarının karşılaştırılması yapılabilir. Magnetik alan büyüklüğüne göre kullanılacak malzemenin cinsini ve miktarım belirleyecek programlar geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis is a study on the shielding of electromagnetic fields which is one of the subjects of electromagnetic compatibility. The study elaborates on the main sources of electromagnetic field, sources of electromagnetic interference and on the influences of electromagnetic fields. It further dwells on the solution techniques for electromagnetic shielding, and on related discussions. Magnetic field measurements were made in a high current laboratory on materials with different electrical conductivity and magnetic permeability. Figures and tables were formed as a result of these measurements and the effects of different materials on the shielding of electromagnetic fields were evaluated. As a result of the work, shielding efficiency of different materials were determined with measurements. Further studies in this subject could compare these measurement results with the results of the calculations to be made with the methods shown in this study. Programs could be developed which could determine, according to the magnitude of the magnetic field, the type and amount of the material to be used.