Çok amaçlı bulanık lineer taşıma problemi
Fuzzy multi objective linear transportation problem
  1. Tez No: 168379
  2. Yazar: HALE GONCE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET AHLATÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Amaçlı Taşıma Problemi, Bulanık Matematik Programlama. ix, Multi Objective Transportation Problem, Fuzzy Mathematical Programming
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Lineer programlama probleminin özel bir şekli olan taşıma modelinde amaç, malların kaynaklardan hedeflere minimum maliyetle taşınmasıdır. Taşıma modeli ayrıca stok kontrolü, işgücü programlama, personel atama gibi birçok alanda da kullanılmaktadır. Problemleri daha gerçekçi şekilde ele almak ve maliyet minimizasyonunun yanında dağıtım güvenliği, dağıtım süresi gibi amaçları da dikkate almak için taşıma modelinde çok amaçlı yapı gündeme gelmiştir. Çok amaçlı taşıma probleminde bulanıklık iki şekilde ortaya çıkmaktadır. İlki arz-talep miktarı ve fiyat parametreleri kesin olarak verilen çok amaçlı problemin bulanık tekniklerle çözümüdür. İkincisi ise problemin parametrelerinin bulanık yapıda olmasıdır. Tezde taşıma problemi ve çözüm teknikleri, bulanık temel kavramların tanımları ve bulanık lineer programlama problemleri için geliştirilen bazı çözüm yöntemleri verilmiştir. Tezin son bölümünde, tek amaçlı bulanık lineer taşıma problemi için verilen parametrik bir çözüm yaklaşımından sonra çok amaçlı lineer taşıma problemi için optimal uzlaşık çözüm üreten iki bulanık programlama yaklaşımı ve ayrıca bulanık arz-talep miktarlarına sahip çok amaçlı lineer taşıma probleminin çözümü için bir yaklaşım sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of the transportation problem which is a special form of a linear programming problem is to transport the goods from sources to destinations. Transportation problem is also used in inventory control, manpower planning, personnel allocation, etc. In real-world problems, to reflect the problem as more realistically by taking objectives such as safety of delivery, delivery time besides transportation cost into considerations, it is used the multi objective transportation problem. Fuzziness in multi objective transportation problem is revealed in two ways. The first one is to solve the multi objective transportation problem using fuzzy techniques. And other is to solve one with fuzzy parameter using fuzzy techniques. In this thesis, firstly the transportation problem and its solution procedures, and then fundamental fuzzy concepts, fuzzy linear programming problem and its solution techniques are given. In the main and the last part of this thesis, a parametric approach for fuzzy single objective linear transportation problem, and the two fuzzy programming approaches generating compromise solution from a Pareto-optimal set for multi objective linear transportation problem, and then an approach for multi objective linear transportation problem with fuzzy demand and supply parameters are presented.