Cohen-Macaulay halkaları
Cohen-macaulay rings
- Tez No: 168380
- Danışmanlar: PROF.DR. GÖKSEL AĞARGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Boyut, regüler seriler, derece, Cohen-Macaulay halkaları, Dimension, regular sequence, grade, Cohen-Macaulay rings. VI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Bu çalışmanın giriş bölümünde daha sonraki bölümlere temel teşkil eden bilgiler verilmektedir. 2. bölümde bir halkanın boyutu incelenmektedir. 3. bölümde ise regüler serileri ve yükseklik konulan incelenmektedir. Regüler serileri önce bir modül üzerinde daha sonra ise ideal yapısında tanımlanmaktadır. Buna bağlı olarak da bir idealin yüksekliği tanımlanmaktadır. Son bölümde ise Cohen-Macaulay halkaları anlatılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the introduction chapter of this work, the preliminaries which will be the basis of further chapters are given. In the second chapter, the dimension of a ring is studied. In chapter 3, regular sequences and height are studied. A regular sequence is defined first on a module and then defined as an ideal structure. With respect to the latter, the grade of an ideal is defined. In the last chapter, Cohen-Macaulay rings are examined.