Soğutma çevrimlerinin termodinamiğin II. yasası açısından analizi
Thermodynamic's II. law analysis refrigeration cycles
  1. Tez No: 168381
  2. Yazar: ÖZKAN DAYI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. DÜRİYE BİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kullanılabilirlik, kullanılabilir enerji, ekserji, ikinci kanun verimi, soğutma çevrimleri, absorpsiyon. ıx, Availability, available energy, exegy, second law efficiency, refrigeration cycle, absoption
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Soğutma Çevrimleri Buhar Sıkıştırmalı, Absorpsiyon ( Soğurmalı ) ve Gaz Akışkanlı olmak üzere literatürlerde adlandırılırlar. Bu sistemlerin analizi termodinamiğin birinci kanunu“Enerji Analiz Yöntemi”, ikinci yasa ve entropi analizi son olarakda ekserji, kullanılabilir enerji analizi yapılarak sistemdeki tersinmezlikler incelenecek ve sistemlerin performansları çeşitli durumlarda etüt edilerek mevcut halleri birbirleriyle karşılaştırılacaktır. Dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise bu sistemlerin gerçek sistemler oldukları ve piyasada kullanıldıklarıdır. Bu sebeple kullanılan cihaz özellikleri ve markasıda ayrıca belirtilmiştir. Gaz Akışkanlı sistem uçaklarda türbin ve kompresör vasıtasıyla havanın sıkıştırılıp genişletilerek kokpit içerisinde ısıtma ve soğutma maksatlı kullanıldığından bu sistemin gerçekte piyasada bulunması güçlüğünden ötürü literatür karşılaştırılması yapılmış ve sayısal analiz yöntemi uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In Literature Cooling ( Refrigeration ) Cycles are named as Steam Compressed, Absorption and Gaz Refrigerant. These systems analysis will be done by thermodynamics first law“Energy Analysis System”, second law and entorpy analysis and the last one as exergy, usable energy analysis and irreversible situations are evaluated within the system and systems performances are evaluated in variouis situations and their existing situations are compared. Other situation that must be cared is these systems are real systems and are using in the real market. That is why the equipments specifications and brand name is depicted in the sections. Gas Refrigerant flued system is used as cocpit cooling and heating by compressing and decompressing the air within the türbin and compressor in aircrafts, because of it is very difficult to find this system in real market, I made literature compare and numerical analysis.