Otomobillerde kullanılan otomatik vites kutuları ve sonlu elemanlar yöntemi ile planet dişili mekanizmasının analizi
Automatic transmissions used in automobiles and analysis of planetary gear mechanism with finite element method
  1. Tez No: 168382
  2. Yazar: MEHMET EMİN SEYREK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FERHAT DİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Automatic transmissions, planetary gear mechanisms, finite element method, stress analysis, Ansys
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Gelişen teknoloji ve çeşitlenen müşteri beklentileriyle otomotiv sektöründe otomatik vites kutularının kullanımı hızla yaygınlaşmıştır. Bunun sonucunda da klasik otomatik vites kurulan da geliştirilerek sürekli değişken otomatik vites kurulan ve tiptronik otomatik vites kurulan üretilmiştir. Bu çalışmada otomatik vites kutularının ana parçalan olan tork konvertör, elektronik hidrolik kontrol ünitesi ve planet dişli mekanizmaları genel olarak açıklandı. Planet dişli mekanizmalarında hareket iletimi esnasında dişliler arasındaki ilişkiler irdelendi. Otomatik vites kutusunda kullanılabilecek bir basit planet dişli mekanizmasının sonlu elemanlar yöntemi ile gerilme analizi yapıldı. Analiz sonucunda dişlilerde gerilmelerin diş dibi ve temas yüzeylerinde yoğunlaştığı gösterildi. Sonuç olarak dişlilerin üretiminde dayanımı daha yüksek malzeme kullanımı ve dişlilerin tümüyle ya da bölgesel olarak ısıl işlemle sertleştirilmesi önerilebilir. Anahtar Kelimeler : Otomatik vites kurulan, planet dişli mekanizmaları, sonlu elemanlar yöntemi, gerilme analizi, Ansys. ıx
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The use of automatic transmissions has rapidly increased due to the developments in technology and variations in customer expectations. As a result of this, classical automatic transmissions were improved, continuously variable transmissions and tiptronic automatic transmissions were produced. In this study, the main parts of automatic transmissions which are torque converter, electronic hydraulic control unit and planetary gear mechanisms were explained generally. In planetary gear mechanisms the relations between gears were examined during motion transmission.The stress analyses of simple planetary gear mechanism, which can be used in automatic transmissions were conducted by using finite element method. After these analyses, it was demonstrated that stresses were concentrated at the root of gear and contact face. As a result, the use of stronger materials in gear production and hardening gears either completely or locally by using heat treatment can be proposed.