Fotokırıcı LiNbO3:Fe kristali; holografik bilgi depolama ve yüksek sıcaklık optik özellikler
Photorefractive LiNbO3:Fe crystal; holographic data storage and optical properties in high temperature
  1. Tez No: 168431
  2. Yazar: ALİ VEYSEL TUNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HİKMET YÜKSELİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Holografik bilgi depolama, optik soğurma spektrumu. viii
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Bilgi teknolojilerinin ilerleyişi ile bilginin aktarımı ve saklanma problemleri ortaya çıkmıştır. Tümleşik devre teknolojisinin sınırları, bilginin işlenmesi ve saklanması noktasında zorlanmaktadır, bunun neticesinde olası çözümler aranmaktadır. Gelecek vadeden çözümlerden birisi olan holografik bilgi depolama bu çalışmanın temel amacıdır. Demir katkılı elektro optik LiNbÛ3 kristali holografik bilgi depolamada kullanılabilir. Bununla birlikte depolanan bilgi, okuma esnasında silinir. Bu teknolojik uygulamalar açısından ciddi bir problemdir. Isıl-sabitleme şu an için silinmeye karşı en iyi çözümdür. LiNbOa.Fe kristalinde bilgi Fe merkezleri için görünür bölgede saklanmaktadır. Bundan dolayı, görünür bölgedeki Fe2+ soğurma kuşağının sıcaklıkla evrimi bilgisi çok önemlidir. Bu bilgi yüksek ısıda silinmez bilginin kaydını mümkün kılmaktadır. Bu tez çalışmasında öncelikle daha önceden rapor edilen bilgi'nin holografik kaydı yapılmıştır ve çeşitli parametrelerin değişimi doğrulanmıştır. Sonraki aşamada LiNb03:Fe kristalinin yüksek sıcaklıklarda optik soğurma spektrumunun gelişimi incelenmiştir. Yüksek okside olmuş LiNbCbiFe kristalinde Fe2+ soğurma kuşağının sıcaklığa bağlılığı 25°C'den 350 °C'ye incelenmiştir, bu aralıkta sıcaklığın soğurma kuşağı üzerindeki etkileri geri dönüşümlüdür. Sıcaklık arttıkça soğurma kuşağında genişleme ve düşük enerjilere doğru kayma gözlendi. Sıcaklık artışıyla soğurma kuşağı tepe noktaların değişimi arasındaki oran -6.8 x İCT5 eV/°C olarak hesaplandı. Gözlenen kaymanın sebebi olarak katkı enerji pozisyonlarındaki kayma ve yasak kuşak aralığının sıcaklıkla azalması olarak önerildi. Örgü genişlemesi ile oluşan enerji kayması ile deneysel verilerden elde edilen kaymanın tutarlı olması için basit bir model önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Development of information technology have emerged problems of data storage and transfer. The limits of integrated circuit technology are being enforced at the point of storage and processing of information. As a result, possible solutions are needed. The holographic data storage, which is the one of the promising solution, is the main objective of this thesis. Iron doped electro optic LiNbCbiFe crystal can be used in holographic data storage. However, data is erased during reading. This is a serious problem in technological applications. Thermal fixing one of the most important solution against the data erasure. Information on the shift of iron absorption band in visible range with temperature is very important since the data are stored in this range in LiNb03:Fe crystal. This information makes the nonvolute data record is possible at high temperatures. Firstly, the holographic storage of data has been realized that was reported earlier in literature, and the variation of some parameters are confirmed. The next step is the evolution of optical absorption spectrum of LiNbCbiFe crystal that is investigated at high temperature. The temperature dependence of the Fe2+ absorption band of a strongly oxidized LiNbCb.'Fe crystal is reported over the range from 25 to 350 °C, where the effect of temperature on the band is reversible. The band broadens and shifts to lower energy as temperature is increased. The rate at which the absorption peak energy decreases with increasing temperature is calculated as -6.8 x 1CT5 eV/°C from the slope of the straight-line fit to the temperature against peak position energy graph. We propose that the origin of the temperature shift is due to both a shift of the energetic position of impurities and the decrease of the band gap energy. The consistency between the calculated rate by the help of a simplified model which describes the shift of the band gap energy in the frame of the lattice dilation and the observed rate suggests that the lattice dilation might be responsible for the temperature shift of the band. Keywords. Holographic data storage, optical absorption spectrum. IX