Beş boyutlu dönen kara deliğin uzay-zamanında parçacığın hareketi
Particle motion in a space time a five dimensional rotating blackhole
  1. Tez No: 168430
  2. Yazar: GÜZİDE UNCU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. REYHAN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kara delik, Myers-Perry metriği, Killing vektörü, Killing tansörü. vıı, Blackhole, Myers-Perry metric, Killing vector, Killing tensor. Vlll
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
BEŞ BOYUTLU DÖNEN KARADELİGİN UZAY-ZAMANTNDA PARÇACIĞIN HAREKETİ Güzide UNCU Fizik, Yüksek Lisans Tezi Bu çalışmada dönen bir kara deliğin beş boyutlu uzay-zamamnda parçacıkların hareketleri çalışılmıştır. Bu tür bir kara deliği tasvir eden Myers-Perry metriği ele alınmış ve metriğin simetrilerinden yararlanarak sistemin üç Killing vektörünün yanısıra bir de Killing tansörüne sahip olduğu gösterilmiştir. Bu simetriler aracılığıyla Hamilton-Jacobi hareket denMemlerinin değişkenlerine aynştınlabileceği gösterilmiş ve sistemin hareket sabitleri (ilk integralleri) belirlenmiştir. İlk integraller kullanılarak hareket denklemleri birinci derece denklemlere indirgenmiştir. Parçacığın farklı tür hareketleri betimlenerek, hareketin bazı ilginç özel durumları incelenmiştir. Son olarak metriğin artalanındaki ekvatoral düzlemlerde hiçbir kararlı dairesel yörüngenin bulunmadığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
PARTICLE MOTION IN A SPACE-TIME OF A FIVE DIMENSIONAL ROTATING BLACK HOLE Güzide UNCU Physics, Ms. Thesis In this work the motion of particles in a space-time of a five-dimensional rotating black hole is studied. In addition the Myers-Perry metric which describes such a blackhole is can sidered and exploiting the symmetries of the metric it is shown that the system has a Kiling tensor in addition to three Killing vectors. Using this symmetries it is shown that Hamilton-Jacobi equations of motion allows a seperation of variables and the constants of motion (first integrals) are found. The symmetries are used to reduce the equations of motion in the first-order form. Different types of motion of a particle is described and some interesting special cases are studied. Finally it is proven that there are no stable circular orbits in equatorial planes in the background of this metric.