Diyagnostik amaçlı estradiol-'horseradish' peroksidaz konjugatı hazırlanması ve karakterizasyonu
Preparation and characterization of estradiol-'horseradish' peroxidase conjugate for diagnostic uses
  1. Tez No: 168445
  2. Yazar: TUVANA EKTİRİCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HURİYE KUZU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Kimya, Biochemistry, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 17p -estradiol-6-(0-karboksimetil)-oksim, Estradiol-HRP konjugatı, horseradish”peroksidaz, FTIR, HPLC, Elisa vı, 17p -estradiol-6-(0-carboxymethyl)-oxime, Estradiol-HRP conjugate, horseradish peroxidase, FTIR, HPLC, ELISA vu
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Kadın üreme steroid hormonu 17P-estradiol, esas olarak yumurtalıklarda ve daha az miktarda adrenal korteks, teslisler ve periferal dokularda üretilmektedir. Bu hormon reprodüksiyon (üreme) ve sekonder seks karakterlerinin anatomik ve fizyolojik gelişimine katkıda bulunmak tadır.Aynca kemik gelişimi, intraselüler kalsiyum konsantrasyonu ve ikinci mesaj molekülle rinin aktivitesini de etkilemektedir. Biyolojik örneklerde estradiol tayini immünolojik yöntemler ile yapılmaktadır. 17p Estradiol tayininde genellikle kullanılan, bağlı spesifik antikorlar bulunduran ve radyoaktif izotoplar, farklı türde enzimler veya lüminesans maddeler ile işaretli estradiol içeren kitler ticari olarak temin edilebilmektedir. Bu çalışma klinik laboratuarlarında yer alan bir enzimatik kitin geliştirilmesinde kullanmak üzere, enzim ile işaretlenmiş 17p-estradiol hazırlanmasına odaklanmıştır. Bu maksatla hormon, hem grubu bulunduran bir protein olan ve molekül tartısı 40.000 dalton dolayında bulunan“horseradish”peroksidaz enzimi ile işaretlendi.“Horseradish”peroksidaz 17(5 - estradiol-6-(0-karboksimetil)-oksim türevine kovalant olarak bağlandı. Estradiol-HRP kovalent bağlanması FTIR ve HPLC teknikleri ile incelendi. Ticari enzimatik estradiol kitinin spesifik antikorlar bulunduran kuyucuklarına, elde edilen estradiol-HRP konjugatının bağlan ması Elisa Okuyucusu vasıtasıyla gözlendi. Ek olarak, elde edilen Estradiol-BSA konjugatına Rodamin izotiyosiyanat kovalent olarak bağlandı. Estradiol-BSA-RITC konjugatının fuloresans karakteristikleri tayin edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 17p-estradiol is a female sex steroid hormone produced mainly in the ovaries and to a lesser extent in the adrenal cortical, testes and peripheral tissues. This hormone helps to anatomic and physiological regulation of reproduction and secondary sex charecteristics and also influences the activities of bone growth, intracellular concentration of calcium and certain second messenger molecules. Estradiol in biologic samples(tissue culture media, human saliva,urine) have been measured by immunoassay methods. 17{3-estradiol kits used in general, for the determination of estradiol which includes bonded spesific antibodies and labelled hormone with radioactive isotopes, different types of enzymes, or luminescent substances were commercially available. This study is focused on the preparation of enzyme labeled 17P-estradiol for the development of an enzymatic kit used in clinical laboratories. For this aim, hormone linked to“horseradish”peroxidase(HRP); which is a heme protein and has a molecular weight of about 40.000 daltons. Horseradish peroxidase covalently bonded to Hjî-estradiol, using Estradiol 17p-6-(0-carboxymethyl)-oxime. The occurence of estradiol- HRP covalent bond was confirmed by FTIR and HPLC techniques. The binding of estradiol-HRP conjugate to the wells of comercial enzimatic estradiol kit including spesific antibody was observed by ELISA reader. İn addition, Rhodamine isothiocyanate covalently bonded to obtained Estradiol-BSA conjugates. The fluorescence characteristics of the Estradiol-BSA-RITC conjugate were determined.