Etil silikat silisyum karbür plaka üretim parametrelerinin incelenmesi
The investigation of production parameters of ethyl silicate bonded silicion carbide shelf
- Tez No: 168523
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİLGÜN KUŞKONMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Etil silikat, kolloidal silika, silisyum karbür. vii, Ethyl silicate, colloidal silica, silicon carbide. vm
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Etil silikat bağlı refrakter üretimi tekrar üretilebilirlik, yüksek boyutsal hassasiyet, karmaşık şekilli parça üretilebilmesi, döküm parçasının yapısındaki homojenlik ve iyi son yüzey kalitesi gibi özelliklerinden dolayı tercih edilmektedir. Etil silikat bağlı refrakter çeşitli tipte ve boyuttaki nozullarda, çelik dökümünde sürmeli vana sistemlerinde, fırın parçalarında, potalarda ve yalıtkan parçalarda kullanılmaktadır. Bu çalışmada silisyum karbür tozlan bağlayıcı olarak etil silikat veya kolloidal silika kullanılarak şekillendirilmiş ve elde edilen numuneler farklı sıcaklıklarda (1100°C,1400oC,1500°C ve 1600°C) 2 saat süre ile sinterlenmiştir.Sinterlenmiş numunelerin üç nokta eğme mukavemeti, kütle yoğunluğu, gözeneklilik değerleri, sinterlemede boyut değişimleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The manufacture of ethyl-silicate bonded refractories is preferred for the reproducibility of the complex shapes, the homogenity of texture of the cast shape, and the good surface finish. Ethyl-silicate bonded refractories are used in nozzles of various sizes and types, in sliding gate systems for the casting of steel, in furnace parts, in crucibles and in insulation components. In this study silicon carbides are shaped using ethyl-silicate or colloidal silica as a binder.The specimens obtained are sintered during 2 hours at differents temperatures (1 100, 1400, 1500 and 1600 °C). The flextural strength, mass densification, porosity and the changes of dimensions of the specimens which sintered at differents temperatures are investigated.