Nano yapılı malzemelerin adsorpsiyon özelliklerinin incelenmesi
Investigation of adsorption characteristics of nanosized materials
  1. Tez No: 168557
  2. Yazar: TAYİBE KARAASLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TÜRKAN KOPAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Adsorpsiyon izotermleri, Hidrojen depolama, Nano malzeme, Çok duvarlı karbon nanotüp
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Bilim Uzmanlığı Tezi NANO YAPILI MALZEMELERİN ADSORPSİYON ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Tayibe KARAASLAN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Türkan KOPAÇ Şubat 2005, 108 sayfa Karbon nanoyapılar sahip oldukları üstün özelliklerinden dolayı birçok alanda uygulama alanı bulmaktadır. Son yıllarda nano malzemeler üzerindeki adsorpsiyon ve hidrojen depolama çalışmaları; hidrojenin temiz, enerji değeri yüksek ve depolanabilir olması nedenlerinden dolayı önem kazanmıştır. Bu çalışmada Kratschmer- Huffman ark prosesi yöntemi ile katot tortusunda oluşturulan (MER) çok duvarlı karbon nanotüp (MWCNT) numunesi üzerinde üç farklı gazm (H2, N2 ve Ar) adsorpsiyon özellikleri 30-200 °C sıcaklık aralığında incelenmiştir. Kromatografik yöntemle her bir gaz için adsorpsiyon denge sabitleri (Ke) ve eksenel dağılım katsayısı (Da) değerleri belirlenmiştir. Ar, He ve H2 için 30 °C'de KE değerleri sırası ile 1.572 10“4, 1.501 10”4, 1.519 10-4 kg/m3 olarak; 200 °C de ise 6.342 10“5, 5.985 10”5, 5.672 10'5 kg/m3 olarak belirlenmiştir. Adsorpsiyonun düşük sıcaklıklarda fazla olduğu sıcaklık arttıkça adsorpsiyonun azaldığı gözlemlenmiştir. 111ÖZET (devam ediyor) 77.4 K ve 298 K (oda sıcaklığı) sıcaklıklarda N2 ve H2 gazları için BET ve Langmuir adsorpsiyon analizleri yapılmış ve bu modellerin adsorpsiyon parametreleri belirlenmiştir. BET yüzey alam N2 için 77.4 K'de ortalama olarak 10.51 m2/g, Langmuir yüzey alam ise 15.078 m2/g olarak; 298 K'de ise BET yüzey alam 1.01 m2/g, Langmuir yüzey alanı ise 0.076 m2/g olarak bulunmuştur. H2 gazı için ise, 77.4 K'de BET yüzey alam 0.352 m2/g ve Langmuir yüzey alam ise 0.66 m /g olarak belirlenmiştir. N2 ve Efe adsorpsiyon izoterm verileri 77.4 K'de BET ve Langmuir modellerine iyi uyum sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis INVESTIGATION OF ADSORPTION CHARACTERISTIC OF NANOSIZED MATERIALS Tayibe KARAASLAN Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Thesis Advisor: Prof. Türkan KOPAÇ February 2005, 108 pages Carbon nanomaterials find applications in many fields because of their excellent properties. Hydrogen storage and adsorption studies on nanomaterials gained importance in recent years because of hydrogen being clean, high energy valued and storagable fuel. In this study, adsorption characteristics of three different gases (H2, He and Ar) on multi walled carbon nanotubes (MWCNT) which are formed in the cathode deposit during the Kratschmer-Huffman arc process (MER) were investigated. Adsorption equilibrium constants (Ke) and axial dispersion coefficients (Da) were determined by chromatographic experiments for H2, He and Ar gases. Adsorption equilibrium constant (Ke) values were determined for Ar, H2 and He at 30°C as 1.572 İÜ“4, 1.501 10”4, 1.519 10“4 kg/m3; for 200 °C 6.342 10”5, 5.985 10“5 and 5.672 10”5 kg/m3, respectively. It was found out that adsorption was higher at lower temperatures and decreased with increasing temperature.ABSTRACT (continued) BET and Langmuir adsorption analyses for N2 and H2 at 77.4 K and 298 K were done and the adsorption model parametres were determined. Average BET surface area for nitrogen adsorption on MWCNT samples at 77.4 K and 298 K were determined as 10.51 m2/g and 1.01 m2/g respectively; Langmuir surface areas were 15.078 m2/g and 0.076 m2/g, respectively, for these temperatures. For hydrogen, BET and Langmuir surface areas at 77.4 K were found as 0.352 m2/g and 0.66 m2/g respectively. N2 and H2 adsorption isotherm data are in good agreement with the BET and Langmuir models at 77.4 K. Keywords : Adsorption, Adsorption isotherm, Hydrogen storage, Nanosized materials, Multi walled carbon nanotube. Science Code : 405-04-01 vi