Gökgöl ve Cehennemağzı Mağaraları ile Amasra Taşkömürü İşletmesi'nde radon-222 ölçümü
Measurement of radon-222 in the Gökgöl and Cehennemağzı Caves and Amasra Colliery
- Tez No: 168572
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN AYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radon, uranyum bozunum serisi, pasif nükleer iz dedektörleri, iz kazıma yöntemi, etkin doz, Radon, Uranium decay series, passive nuclear track detector, etching process, effective dose
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Bilim Uzmanlığı Tezi GÖKGÖL VE CEHENNEMAĞZI MAĞARALARI İLE AMASRA TAŞKÖMÜRÜ İŞLETMESİNDE RADON-222 ÖLÇÜMÜ Rıdvan BALDIK Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Hüseyin AYTEKİN Mayıs 2005, 81 sayfa. Zonguldak ilinde çeşitli uzunlukta toplam 19 mağara bulunmaktadır, fakat sadece iki mağara turizme açıktır. Bunlardan Gökgöl Mağarası toplam 3200 m uzunluğa sahip olup Türkiye'nin turizme açık en uzun mağaralarından biridir. İkincisi ise mitolojide yeraltı tanrısı Hades' in ülkesine açılan yollardan biri olan Cehennemağzı Mağaralarıdır. Bu mağaralarda insan sağlığı açısından önemi olan ve doğal radyasyonun büyük kısmını oluşturan radon gazı ölçümleri yapılmıştır. Pasif nükleer iz dedektörleri kullanarak yapılan bu ölçümler sonucu Gökgöl Mağarasında ortalama radon konsantrasyonu 1918.8 Bq/m, Cehennemağzı Mağarasında ise 657 Bq/m3 olarak bulunmuştur. Bu konsantrasyonlardan yola çıkarak mağaralarda çalışan personel ve ziyaretçilerin maruz kaldıkları yıllık etkin doz hesaplanmıştır. Ayrıca bu çalışmada Amasra Taşkömürü İşletmesi 'nde radon gazı ölçümleri yapılmış ve madencilerin maruz kaldıkları yıllık etkin doz ve aylık çalışma düzeyi (WLM) hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis MEASUREMENT OF RADON-222 IN THE GÖKGÖL AND CEHENNEMA?ZI CAVES AND AMASRA COLLIERY Rıdvan BALDIK Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Thesis Advisor: Asst. Prof. Hüseyin AYTEKİN May 2005, 81 pages. There are nineteen caves with various lengths in Zonguldak, but only two of them open for cave tourism. Gökgöl Cave which has a length of 3200 m is one of the longest touristic caves in Turkey. Second cave is Cehennemağzı Caves which is one of the ways that goes to country of mythological underground god“Hades”. In these caves radon gas levels which is very important for human life and which forms the majority of natural radiation, was measured. By using passive nuclear track detector average radon concentration of 1918.8 Bq/m in Gökgöl cave, 657 Bq/m in Cehennemağzı Cave is measured. By taking into these concentrations, effective dose per year, that cave personnel and visitors are exposed to, is calculated. In this study, radon gas measurements were also performed in Amasra Colliery, in addition, effective dose per year and Working Level Month (WLM) that miners exposed are calculated.