Bartın-Safranbolu karayolu güzergâhı ve yakın çevresinin doğal, kültürel ve görsel peyzaj değerlerinin irdelenmesi üzerinde bir araştırma
A research on the natural, cultural and visual landscape of the Bartın-Safranbolu highway itinerary and its close environment
- Tez No: 168573
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BÜLENT YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Karayolu, Karayolu Peyzaj Planlaması, Bartın-Safranbolu Karayolu, Görsel Peyzaj, Highway, Landscape Planning, Bartm-Safranbolu Highway, Visual Landscape
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET Peyzaj Yüksek Mimarlığı Tezi BARTIN SAFRANBOLU KARAYOLU GÜZERGAHI VE YAKIN ÇEVRESİNİN DOĞAL, KÜLTÜREL VE GÖRSEL PEYZAJ DEĞERLERİNİN İRDELENMESİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTDIMA Murat ÇETİN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Bülent YILMAZ Mayıs 2005, 118 Sayfa Karayolları, geçmişten günümüze insanlar açısından önem taşıyan ve taşıyacak olan beşeri unsurlardan biridir. Ayrıca kültürel peyzajın da temel öğelerindendir. Bu araştırma kapsamında Türkiye'nin Batı Karadeniz bölgesinde yer alan Bartın ve Safranbolu arası ulaşıma hizmet eden 74 km. uzunluğundaki 755,01 - 755,02 no'lu karayolu güzergahına ait doğal ve kültürel peyzaj özellikleri incelenmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında peyzaj açısından önem taşıyan karayolu peyzaj düzenlemesinin ülkemiz ve dünyadaki tarihi geçmişiyle birlikte önemli planlama esasları anlatılmıştır. Daha sonra ülke turizmi açısından da önem taşıyan araştırma alanının konumu belirtildikten sonra yol güzergahı ve yakın çevresine ilişkin doğal ve kültürel peyzaj özellikleri saptanmıştır. Elde edilen bu veriler, karayolu peyzaj düzenleme ilkeleri doğrultusunda incelenerek alandaki peyzaj yapısına ait sorun analizleri yapılmıştır. ıııÖZET (devam ediyor) Sonuç olarak Bartın Safranbolu karayolu güzergahı, gerek doğal, gerek kültürel gerekse görsel bakımdan farklı peyzaj özellikleri sergilemektedir. Araştırma alanındaki mevcut peyzaj değerlerinin korunması açısından önem taşıyan bu farklılıklar sonucu ortaya konulan sorunların çözümüne yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis A RESEARCH ON THE ASSESMENT OF THE NATURAL, CULTURAL AND VISUAL LANDSCAPE OF THE BARTIN-SAFRANBOLU HIGHWAY ITINERARY AND ITS CLOSE ENVIRONMENT Murat ÇETİN Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Thesis Advisor: Asst. Prof. Bülent YILMAZ May 2005, 118 pages Highways are one of the important material components for the humans from very past to today. Also, they are one of the principle components of the cultural landscape. In this research, the natural and cultural landscape features of the Bartin-Safranbolu 755.01- 755.02 Highway that is 74 km. and provides the transportation between these centers. In the first part of the research, background and principal planning of the highway landscape in Turkey and the world. Folio wingly, importance of the subject for the national tourism and the natural and cultural landscape features of the highway and its close environment are determined. Those data are assessed in term of highway landscape principals and the analyses of the matters in the area are achieved.ABSTRACT (continued) In the final part of research, the probable solutions, for the protection of the landscape area are suggested. As a result, Bartin-Safranbolu Highway itinerary indicates different ladscape features in terms of natural, cultural and visual aspects.