Etil alkolün akut, subakut ve subkronik uygulamalarının tavşanların serum enzim seviyeleri üzerine etkileri
The effects of acute, subacute and subchronic adminstration of ethanol in serum enzyme levels in rabbits
- Tez No: 168585
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL ÇELİK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyoloji, Biology
 - Anahtar Kelimeler: Etil alkol, Alanin aminotransferaz (ALT), Aspartat aminotransferaz (AST), Gamma-glutamiltransferaz (GGT), Alkalen fosfataz (ALP), Laktat debidrogenaz (LDH), tavşan, Ethanol, Alanine arninotransferase (ALT), Aspartate aminotransferase (AST), Gamma-glutamil transferase (GGT), Alkaline phosphatase (ALP), Laktato deshidrogenasa (LDH), rabbits. Ill
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET ETİL ALKOLÜN AKUT, SUBAKUT VE SUBKRONİK UYGULAMALARININ TAVŞANLARIN SERUM ENZİM SEVİYELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ AKTAŞ, Mehmet Sabih Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez danışmanı: Doç. Dr. İsmail Çelik Şubat 2005, 31 Sayfa Bu çalışmada, etil alkolün akut, subakut ve subkronik uygulamalarının Beyaz Yeni Zelanda ırkı (Oritolagus cuniculus huxley) tavşanların serum enzim seviyeleri (ALT, AST, LDH, GGT, ALP) üzerine etkileri araştırıldı. 50 adet Beyaz Yeni Zelanda ırkı tavşanlar; akut, subakut ve subkronik uygulamalar için 10'arlı gruplara ayrıldı. Akut uygulama için % 10'luk etil alkolden 10 cc ağız yolundan içirildi. Subakut uygulama için 20 gün ve subkronik uygulama için de 40 gün boyunca içebildiğince % 10'luk etil alkol uygulamasına maruz bırakıldılar. Sonuçlar gösterdi M; etil alkolün tavşanların serum enzim seviyeleri üzerine kontrol grubuna göre farklı etkilere sahip olduğu tespit edildi. Sonuçlara göre; etil alkolün akut ve subakut uygulaması kontrol grubuna göre serum ALP değerinde önemsiz bir artışa neden olurken, subkronik uygulaması ise istatistiki açıdan serum ALP değerinde önemli artışa sebep oldu. Bununla, birlikte, etil alkolün akut uygulaması serum ALT değerinde önemsiz bir artışa neden olurken, subakut ve subkronik uygulaması serum ALT değerinde önemli bir artışa sebep oldu. Diğer yandan, etil alkolün hem akut hem de subakut ve subkronik uygulaması serum AST değerinde önemsiz artışa neden oldu. Etil alkolün akut, subakut uygulaması serum GGT değerinde önemsiz artışa neden olmuş, subkronik uygulanması ise serum GGT değerinde istatistiki açıdan önemli artışlara sebep oldu. Ayrıca, etil alkolün akut ve subkronik uygulaması serum LDH değerinde istatistiki açıdan önemli artışlara sebep olurken, subakut uygulaması ise serum LDH değerinde önemsiz bir artışa neden oldu. Sonuç olarak; etil alkolün hem akut ve subakut hem de subkronik uygulaması toksit etkiye sahip olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF ACUTE, SUBACUTE AND SUBCHRONIC ADMÎNİSTRATİON OF ETHANOL İN SERUM ENZYME LEVELS İN RABBITS Aktaş, Mehmet Sabin MSc, Biological Science Supervisor Asst Prof. Dr. Ismail ÇELÎK February 2005, 31 pages In this study, the effets of acute, subacute and subchronic administrations of ethanol on serum enzyme levels (ALT, AST, LDH, GGT, ALP) of rabbits from White New Zealland race (Oryctolagus cuniculus huxley) were researched 50 rabbits from White New Zealland race (Oryctolagus cuniculus huxley) were seperated as groups for subacute and administrations. For acute administration 10 cc for % 10 ethanol was drunken oralli. Also, the rabbits were exposed to % 10 ethanol administrations for subacute administration for 20 days and for subchronic administration for 40 days. The results show that; according to the control group ethanol has the different effects on serum enzyme levels. The results indicated mats, according to the control group while acute and subacute administrations of ethanol cause unimportant increasings in serum ALP values, subchronic administration of ethanol causes significant increasings in serum ALP values. In additional to this, while acute administration of ethanol cause unimportant increasings in serum ALT values, subacute and subchronic administrations of ethanol cause significant increasings in serum ALT values. Besides, acute, subacute and subchronic administration of ethanol cause unimportant increasings in serum AST values. Acute and subchronic administrations of ethanol cause unimportant increasing in serum GGT values but subchronic administration of ethanol cause significant increasings in serum GGT values. Moreover, while acute and subchronic administrations of ethanol cause important increasings in serum LDH values, subacute administration of ethanol does not cause significant increasings in serum LDH values. In conclusion, it was observed that both acute, subacute and subcronic administration of ethanol had toxic effects in rabbits.