Bir hidrolik bağlantı elemanları imalat firması için doğrusal programlama modeli ile verimlilik optimizasyonu
Product planning with a linear programming model for a machining company producing hydraulic system components
- Tez No: 168599
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TAMER UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lineer programlama, Simpleks Yöntemi, MATLAB, imalat, verimlilik optimizasyonu, Linear programming, Simplex Method, MATLAB, production engineering, optimization. in
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET BİR HİDROLİK BAĞLANTI ELEMANLARI İMALAT FİRMASI İÇİN DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODELİ İLE VERİMLİLİK OPTİMİZASYONU ÇETİN, Sibel Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç.Dr. Tamer UÇAR Nisan 2005, 50 Sayfa 21. Yüzyılda küreselleşmenin kaçınılmaz bir olgu olarak tüm dünyayı etkisi altına alması ile birlikte, en küçük imalat firmasının bile global pazarlardaki rekabet kurallarını göz önüne almadan üretimini sürdürmesi olanaksız hale gelmiştir. En son gelinen noktada firmalar için bilimsel ya da teknolojik sırları korumaya çalışmak yerine uygun üretim planlama ve stratejileri geliştirerek daha az zamanda daha kaliteli ve daha fazla ürün üreterek global pazarlarda ayakta kalabilmeyi hedeflemeleri en akıllıca çözüm olarak gözükmektedir. Bu çalışmada Van ilinde faaliyet gösteren bir makina imalat firması ele alınarak üretim planlaması yapılmıştır. Bu firma, bünyesinde bulundurduğu bilgisayar destekli nümerik kontrollü tezgahları (CNC), otomatik testere gibi yüksek kapasiteli gelişmiş makinalarla hidrolik ve pnömatik sistemler için bağlantı elemanları üretmekte ve üretiminin önemli bir kısmını yurtdışına ihraç etmektedir. Doğrusal programlama yöntemleri kullanılarak öncelikle bu işletmenin mevcut üretim biçimi ve kapasitesine göre matematiksel bir model oluşturulmuştur. Simpleks Yöntemine göre çözümleme yapabilecek bir Matlab programı bilgisayarda hazırlanmış ve oluşturulan matematiksel model hazırlanan programda çözülmüştür. Daha sonra üretim biçimi ve kapasitesi değiştirilerek alternatif modeller oluşturulmuş ve yine bu bilgisayar programı yardımıyla alternatif modellerden elde edilen performans sonuçları değerlendirilerek, firmanın üretim organizasyonunu nasıl etkileyeceği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRODUCT PLANNING WITH A LINEAR PROGRAMMING MODEL FOR A MACHINING COMPANY PRODUCING HYDRAULIC SYSTEM COMPONENTS ÇETİN, Sibel MSc, Mechanical Engineering Department Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Tamer UÇAR April 2005, 50 pages In order to maintain a fair competition status, every production company must consider global marketing conditions in its organization planning. It is apparent that good management strategies have become essential for a continued production rather than keeping 'company secrets'' since technological advances are changing more and more quickly every day in this 2 1 st century. In this study, a machining company producing hydraulic system components was investigated to improve its production strategies maximizing its benefit. This company has been located in Van Province, Turkey, and has several advanced hi-tech machines such as CNC machines, computer controlled automatic lathes etc. Mathematical models were defined according to linear programming techniques and the models were solved with the Simplex Method. A computer program code was prepared and executed in MATLAB, commercial mathematical software, in order to quickly reach the solutions and interpret data for alternative production sets. %