Van ili ve ilçelerinde bulunan odonata takımına bağlı türler ve yayılış alanları
Species belonging to odonata order and dispersion areas in Van province
  1. Tez No: 168609
  2. Yazar: YAKUP AYTEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET SALİH ÖZGÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Van, Odonata, Anisoptera, Zygoptera, fauna, Van, Odonata, Anisoptera, Zygoptera, fauna 111
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET VAN İLİ VE İLÇELERİNDE BULUNAN ODONATA TAKIMINA BAĞLI TÜRLER VE YAYILIŞ ALANLARI AYTEN, Yakup Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. M. Salih ÖZGÖKÇE Şubat, 2005, 47 sayfa Van İli merkezi ile Edremit, Erciş, Gevaş, Gürpınar, Muradiye ve Özalp ilçelerinde Odonata Faunası' nın tespitine yönelik yapılan bu araştırma, 2002-2004 yıllarında ilkbahar, yaz ve sonbahar peryotlarında sürdürülmüştür. Toplam 39 lokalitede yürütülen araştırmada; Zygoptera alt takımından, 3 familya ve bu familyalara ait 5 cinse bağlı 6 tür ve bir alt tür, Anisoptera alt takımından ise, 2 familya ve 5 cinse bağlı 11 tür tespit edilmiştir. Bunlardan Lestes barbarus, Callopteryx seplendes intermedia, Coenagrion ornatum, Ischnura elegans, Aeshna affinis, Anca imperator, Libellule depressa, Sympetrum flaveolum, Sympetrum fonscolombei türleri Van İli ve çalışılan çevresi için yeni kayıtlardır. Araştırılan habitatlarda en yaygın dağılım gösteren türler Sympetrum striolatum Orthetrum brunneum ve Ischnura elegans'tır. Sympetrum striolatum çalışılan 9 farklı habitatm 8' inde, Ischnura elegans ve Orthetrum brunneum ise 6'sında bulunmuştur. Bu türlere dere kenarı, sazlık-çalılık, otsu bitkilerde, ark ve gölet kenarlarında sık rastlanmıştır. Araştırma bölgemizde tespit ettiğimiz türler, zoocoğrafik yönden değerlendirildiğinde köken olarak Palaeogene, Entogene ve Exogene olmak üzere farklı fauna elemanlarını temsil etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPECIES BELONGING TO ODONATA ORDER AND DISPERSION AREAS IN VAN PROVINCE AYTEN, Yakup M.Sc, Plant Protection Science Supervisor: Asst. Prof. Dr M. Salih ÖZGÖKÇE February, 2005, 47 Pages In this study, the Odonata fauna of Van province has been investigated in spring, summer and autumn seasons at 2002-2004 years. During the research, 1 1 species belong to 5 genus of 2 families of suborder Anisoptera and 7 species belong to 5 genus of 3 families of suborder Zygoptera are determined for 39 different localities. Among these species, Lestes barbarus, Callopteryx seplendes intermedia, Coenagrion ornatum, Ischnura elegcms, Aeshna affinis, Anax imperator, Libellule depressa, Sympetrum flaveolum, Sympetrum fonscolombei are the new records for Van province. In examined habitats, Ischnura elegans and Orthetrum brunneum are found to be the most common species. Sympetrum striolatum was observed to be located in 8 areas, Ischnura elegans and Orthetrum brunneum were found to be distributed in 6 of 9 different habitats. These species oftenly observed around streams, irrigation canals, ponds, bushes and grass-type plants. The species established in our research area, zoo-geographically, represent different faunal elements namely Palaeogene, Entogene and Exogene. Species come from“Entogene group”show very wide distribution in Palearctic region and are very common in our research area.