Bazı kışlık altı sıralı arpalarda (Hordeum vulgare convar. hexastichon Alef.) azotun verim ve verim öğeleri üzerine etkisi
The effects of nitrogen rates on yield and yield components of some winter six-rowed barleys (Hordeum vulgare convar. hexastichon Alef.)
- Tez No: 168616
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ÜLKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kışlık arpa, azot dozu, çeşit, verim, verim öğeleri, Hordeum vulgare convar. hexastichon, Winter barley, nitrogen rate, variety, yield and yield components, Hordeum vulgare convar. hexastichon in
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET BAZI KIŞLIK ALTI SIRALI ARPALARDA (Hordeum vulgare convar. hexastichon Alef.) AZOTUN VERİM VE VERİM ÖĞELERİ ÜZERİNE ETKİSİ ELMAS, Sevgi Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmanı : Doç.Dr. Mehmet ÜLKER Şubat 2005, 30 sayfa Bu çalışmada, artan oranlarda uygulanan beş farklı azot dozunun (0, 4.5, 9.0, 13.5 ve 18 kg N/da) 6-sıralı arpa çeşitlerinde (Aday-3, H 83, H 47 ve Çetin 2000) verim ve verim öğelerine olan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Deneme 2001-2002 vejetasyon döneminde Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanlarında yürütülmüştür. Kullanılan 4 farklı arpa çeşidinde metrekarede başak sayısı, başak boyu, bitki boyu, bin tane ağırlığı, başakta tane sayısı, hasat indeksi, toplam verim ve tane verimi incelenmiştir. Araştırma sonucunda, azot dozlarının etkisi, başak uzunluğu ve başakta tane sayısı hariç, ele alınan diğer tüm öğelerde önemli olmuştur. En yüksek tane verimi 4.5 kg/da azot dozunda Çetin 2000 çeşidinde (353.7 kg/da) elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effects of Nitrogen Rates on Yield and Yield Components of Some Winter Six-Rowed Barleys (Hordeum vulgare convar. hexastichon Alef.) ELMAS, Sevgi M. Sc, Field Crops Supervisor: Doç.Dr. Mehmet ÜLKER February 2005, 30 pages The aim of this study was to determine the effects of five nitrogen rates (0, 4.5, 9.0, 13.5 ve 18 kg N/da) on yield and yield components of four six-rowed barley cultivars. The study was conducted in the experimental fields of agricultural faculty of Yüzüncü Yıl Üniversitesi in 2001-2002. Number of spikes per squaremeter, plant height, spike lenght, numbers of grain per spike, 1000 seed weight, total yield and grain yield were investigated for barley cultivars. According to results, the effects of nitrogen rates on the characteristics examined in this research were significant, except spike lenght and number of grain per spike. The highest grain yield resulted from nitrogen rate at the 4.5 kg N/da and from Çetin 2000 cultivar as 353.7 kg/da.