Soya (Glycine max L. Merrill) çeşitlerinde yüksek sıcaklık-tuz stresi etkileşiminin bazı fizyolojik parametrelerle incelenmesi
Investigation of high temparature-salt stress interaction on soybean (Glycine max L. Merrill) cultivars using some physiological parameters
  1. Tez No: 169079
  2. Yazar: NURAN ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSNÜ ÇAKIRLAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidant enzim, iyon sızıntısı, karbohidrat, klorofil fluoresansı, fotosentetik pigmentler, prolin, soya, tuzluluk, yüksek sıcaklık, Antioxidant enzyme, ion leakage, carbohydrate, chlorophyll fluorescence, photosynthetic pigment, proline, soybean, salt stress, high temperature
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
SOYA {Glycine max L. Merrill) ÇEŞİTLERİNDE YÜKSEK SICAKLIK-TUZ STRESİ ETKİLEŞİMİNİN BAZI FİZYOLOJİK PARAMETRELERLE İNCELENMESİ Nuran ÇİÇEK OZ Bu çalışmada, yüksek sıcaklık-tuz stresi etkileşiminin, soya (Glycine max L. Merrill) çeşitlerinde çimlenme yüzdesi, radikula ve hipokotil uzunlukları, gövde boyu, yaş ve kuru ağırlıkları, yaprak dokusundaki su, prolin, K+ve Na+, karbohidrat ve pigment miktarları, iyon sızıntısı, K+/Na+ oranı, klorofil fluoresans parametreleri ve bazı antioksidant enzim aktiviteleri üzerine etkisi belirlenmiştir. Yüksek sıcaklık-tuz stresi etkileşimi bir çok çeşitte çimlenme yüzdesini, radikula ve hipokotil uzunluklarını, gövde boyunu, yaş ve kuru ağırlıklarını, pigment miktarlarını (klorofil a, b, toplam klorofil) ve K+/Na+ oranını azaltmış, buna karşın iyon sızıntı oranını, prolin, K+, Na+, karbohidrat, karotenoid miktarlarını ve fotokimyasal olmayan quenchingi (qN) ise arttırmıştır. Yaprak dokusunun su miktarı ve bazı fluoresans kinetikleri (Fo, Fm, Fv/Fm, ETR, qp) önemli düzeyde etkilenmemiştir. Antioksidant enzim sistemi stresin türüne ve bitki çeşidine göre farklı tepkiler oluşturmuştur. 25 °C'de; APX ve POD aktiviteleri kontrole göre azalırken, GR aktivitesi artmıştır. 30 °C'de ise; APX aktivitesi artarken, GR ve POD aktiviteleri azalmıştır. Bununla birlikte, yüksek sıcaklık tuz stresinin etkisini arttırmış ve strese karşı verilen tepkiler, çeşitler arasında farklılıklar göstermiştir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF HIGH TEMPERATURE-SALT STRESS INTERACTION ON SOYBEAN (Glycine max L. Merrill) CULTIVARS BY USING SOME PHYSIOLOGICAL PARAMETERS Nuran ÇİÇEK ABSTRACT In this study, the effect of high temperature-salt stress interaction on germination percentage, lengths of radicle and hypocotyl, shoot length, fresh and dry weights of shoot, contents of water, proline, K+, Na+, carbohydrate and pigment, ion leakage, K+/Na+ ratio, chlorophyll fluorescence parameters and some antioxidant enzymes activities in leaf tissue of soybean (Glycine max L. Merrill) cultivars was determined. High temperature-salt stress interaction reduced germination percentage, lengths of radicle and hypocotyl, shoot length, fresh and dry weights of shoot, content of pigment (chlorophyll a, b, total chlorophyll) and K+/Na+ ratio, whereas ion leakage ratio, contents of proline, K+, Na+, carbohydrate, carotenoid and non- photochemical quenching (qs) were increased by high temperature-salt stress interaction. Water content of leaf tissue and some fluorescence kinetics (Fo, Fm, Fv/Fm, ETR, qp) were not affected significantly on most of the cultivars. Antioxidant enzyme system showed different responses depending on stress type and plant cultivar. While activities of APX and POD were decreased, GR activity was increased comparing with control at 25 °C. As activities of GR and POD were decreased, APX activity was increased comparing with control at 30 °C. In addition, high temperature increased salt stress effect and the responses against stress exhibited variations between cultivars.