Diflubenzuronun lebistes balıkları (Poecilia reticulata) üzerine akut etkisinin belirlenmesi
The determination of acute effects of diflubenzuron on guppies
- Tez No: 169089
- Danışmanlar: PROF.DR. SEDAT YERLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Diflubenzuron, Poecilia reticulata, Akut toksisite, LC50, Diflubenzuron, Poecilia reticulata, Acute toxicite, LC50
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 36
Özet
DiFLUBENZURONUN LEBISTES BALIKLARI (Poecilia reticulata) ÜZERİNE AKUT ETKİSİNİN BELİRLENMESİ Özlem Küçükbayrak OZ Kitin sentezi engelleyicisi diflubenzuron, üçüncü jenerasyon pestisitlerdendir.. Daha güvenilir olduğu düşünülen bu pestisitlerin gelecekte kendisinin ya da metabolitlerinin zararlı etkileri görülebilir. Bu zararlı etkilerin; çevre kirliliği, biyolojik çeşitliliğin ve türlerin devamının sağlanması açısından değerlendirilmesi önemlidir. Bu nedenler göz önünde bulundurularak diflubenzuronun Poecilia reticulata'daki LC5o değerinin tespit edilmesi, maddenin ekosisteme vereceği zararların değerlendirilmesi açısından gerekli görülmüştür. Deneyde kısa süreli (96 saat), statik (durgun) akut toksisite (LC50) deney metodu uygulanmıştır. Sonuçlar Probit analiz metoduyla değerlendirilmiştir. Deney sonucunda diflubenzuronun LC50 değeri 748,42 mg/l olarak bulunmuştur. Bulunan LC50 değerinin literatürdeki bazı değerlere uyumlu olduğu görülmüştür. LC50 değerindeki farklı sonuçların, türlerin farklılığından ve değişik deney koşullarından meydana gelebileceği ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
THE DETERMINATION OF ACUTE EFFECTS OF DIFLUBENZURON ON GUPPIES (Poecilia reticulata) Özlem Küçükbayrak ABSTRACT Diflubenzuron is an inhibitor of the kitin synthesis which is third jeneration pestisite. in the future, it could be appear the harmful effects of diflubenzuron or its metabolites, more than safety levels. The harmful effects are very significant and should be deal with enviromental pollution, on components of biodiversity and their habitats. The aim of this study is to determine LC50 value of the diflubenzuron on Poecilia reticulata and explain the harmful effects on ecosystem indirectly. An investigation metod was applicated period of time (96 hour), static (nondinamic), acute toxiticity (LC50). In this study.results were considered with probit analyses method. Conclusion of this study; the 96h LC50 value of diflubenzuron has been determined as 748,42 mg/l and also expressed that the value could be changed differences of species and the experiment conditions.