Treatment of saline wastewater in an upflow anaerobic packed bed reactor
Tuzlu atıksuların yukarı akışlı anaerobik dolgu reaktörde arıtımı
- Tez No: 169126
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLGİ KAPDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tuzlu atıksu, biyolojik arıtma, anaerobik, haloanaerobakteri vıı, Saline wastewater, biological treatment, anaerobic, haloanaerobacter
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
TUZLU ATIKSULARIN YUKARI AKIŞLI ANAEROBIK DOLGU REAKTÖRDE ARITIMI ÖZET Bu çalışmada, geri döngülü ve kesikli olarak işletilen yukarı akışlı dolgulu kolon anaerobik reaktörün tuz içeren sentetik atıksulardan KOİ giderim performansı incelenmiştir. Anaerobik reaktör değişik başlangıç KOİ derişimilerinde, tuz derişiminde ve çıkış geri döngü hızlarında işletilmiştir. Sistemde tuz tolare edebilen anaerobik bakteri türü olan Haloanerobacter lacusrosai mikroorganizma kültürü kullanılmıştır. Çalışmanın ilk basamağında anaerobik reaktör, 1883-9570 mg/L arasında değişen 7 farklı giriş KOİ konsantrasyonlarında ve %2 tuz derişiminde, 500 ml/saat geri döngü hızı ile işletilmiştir. Elde edilen sonuçlar başlangıç KOİ derişiminin, KOİ giderim performansını önemli ölçüde etkilediğini göstermiştir. Giriş KOİ derişiminin KOİo=1883 mg/L'den KOİo=9570 mg/L'ye yükseltilmesi ile KOİ giderim verimi yaklaşık 87% 'den %49' a düşmüştür. Tuz derişiminin etkisini incelemek amacıyla sentetik atıksu içindeki tuz derişimi %2 ile %10 arasında değiştirilmiş, KOİo= 5000 ± 200 mg/L' de, geri döngü hızı da 500 ml/saat'te sabit tutulmuştur. [NaCl]= %3-%6 iken, KOİ giderim verimi %50 ile %60 değerinde değişmiş, tuz konsantrasyonun %10'a yükseltilmesi İle giderim verimi %9'a düşmüştür. Yüksek tuz derişimininde verimin düşmesinin temel sebebi plazmolize bağlı olarak organizmaların aktivitelerini yitirmesi olarak açıklanabilir. Çıkış geri döngü hızının KOİ giderimi üzerine etkisi çalışmalarında ise tuz derişimi %3'de ve KOİ derişimi 5000±200 mg/L' de sabit tutulurken, geri döngü debisi Qr=500 ml/saat ile 4000 ml/saat arasında değiştirilmiştir. Geri döngü debisinin arttırılması system performansını olumlu etkileyerek çıkış KOİ derişiminin azalmasını sağlamıştır. Qr=4000 ml/saat geri döngü debisisnde %92 giderim verimi ile 321 mg/L çıkış KOİ derişimi elde edilmiştir. vıÖzet olarak, deneysel sonuçlar tuz tolare edebilen Haloanerobacter lacusrosai kullanılarak tuz içeren atıksulardan anaerobik şartlarda daha etkin KOİ gideriminin sağlanabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
TREATMENT OF SALINE WASTEWATER IN AN UPFLOW ANAEROBIC PACKED BED REACTOR ABSTRACT An upflow anaerobic packed bed reactor with effluent recycle was operated batch-wise in order to investigate the effects of initial COD concentration, salt concentration and effluent recycle flowrate on COD removal from salt (NaCl) containing synthetic wastewater. Salt tolerant anaerobic bacteria called Haloanerobacter lacusrosai were used as the dominant microbial culture in the system. Anaerobic packed bed reactor was first operated at 7 different initial COD concentrations between COD0=1 883-9570 mg/L with constant 2% [NaCl] and 500 ml/h effluent recycle flowrate. The results indicated that initial COD concentration significantly affects the effluent COD concentration and removal efficiency. COD removal was around 87% at about COD0=1883 mg/L, and efficiency decreased to 43% by increasing COD0 to 9570 mg/L. Salt concentration was varied between 2% and 10% while keeping initial COD concentrate and effluent recycle flowrate constant at CODo=5000±200 mg/L and Qr=500 ml/h flowrate, respectively. COD removal efficiency was in the range of 50% to 60% for [NaCl]=3%-6%. However, removal efficiency dropped to 9% when salt concentration increased to 10%. The reason for this low performance might be loss of microbial activity due to plasmolysis. Effect of effluent recycle flowrate was investigated by changing flowrate between 500ml/h and 4000 ml/h at constant COD0=5000±200 mg/L and [NaCl] =3%. Anaerobic reactor provided a slight decrease in the effluent COD concentration by increasing effluent recycle flowrate from 500 ml/h to 4000 ml/h. It was capable of reducing the COD concentration from 4343 mg/L to the level of 321 mg/L at 4000 ml/h effluent recycle flowrate resulting in over 92% COD removal efficiency. IVIn summary, the experimental results indicated that it is possible to obtain significant improvement in COD removal from saline wastewaters under anaerobic conditions by using salt tolerant organisms Haloanerobacter lacusrosai.