Adsorption of promethazine hydrochloride onto montmorillonite K10 from aqueous solution
Promethazin hidroklorürün sulu çözeltiden montmorillonite K10 üzerindeki adsorpsiyonu
- Tez No: 169125
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR YURDAKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: promethazine hydrochloride, montmorillonite K10, adsorption, excipient
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Promethazin hidrokloriir'ün montmorillonite K10 üzerine sulu çözeltiden adsorpsiyonu, farklı sıcaklık, pH, iyonik şiddet ve temas süresine bağlı olarak çalışılmıştır. Adsorpsiyon verileri, Çizgisel Langmuir, Freundlich, Temkin ve Çizgisel olmayan Langmuir ve Freundlich denklemlerine uygulanmıştır. Sonuçlar, Çizgisel Langmuir denkleminin diğer denklemlere göre en iyi sonucu verdiğini göstermektedir. Promethazin hidrokloriir'ün sorpsiyonu için Cm (adsorption kapasitesi) ve Kf (bağıl sorpsiyon kapasitesi) değerleri Langmuir ve Freundlich izoterm verilerinden hesaplanmıştır. Cm değeri, 17,5°C için 0,333 mmol/g'den 30°C için 0,245 mmol/g'a, Kf değeri ise 17,5°C için 1,015 mmol/g'dan 30°C için 0,365 mmol/g'a kadar azalmıştır. Sıcaklık artışıyla birlikte adsorpsiyon kapasitesinde bir düşüş gözlenmiştir. Promethazin hidroklorür'ün adsorpsiyonu pH'a ve iyonik şiddet' e önemli ölçüde bağımlıdır. Denge çalışmaları maksimum adsorpsiyonun pH=10,5'te gerçekleştiğini ve iyonik şiddetin artmasıyla adsorpsiyon kapasitesinin arttığını gösteriyor. DR izotermi yardımıyla elde edilen E (adsorpsiyon enerjisi) değerleri, adsorpsiyonun 17,5°C'de iyon değişimiyle açıklanabileceğim kanıtlıyor. Termodinamik parametreler (AG, AH ve AS) hesaplanmış olup bu parametreler adsorpsiyonun, ısıveren, kendiliğinden yürüyen ve tercihli olduğunu göstermektedir. Adsorpsiyon kinetiği, sürecin sahte ikinci derece kinetiğe uyduğunu açıklıyor. Sonuç olarak, montmorillonite K10 promethazin hidroklorür için bir eksipiyan ve promethazin hidroklorür zehirlenmelerinde oral adsorplayıcı olarak kullanılabilir.Anahtar sözcükler : promethazin hidroklorür, Montmorillonit K10, adsorpsiyon, eksipiyan
Özet (Çeviri)
The sorption of promethazine hydrochloride onto montmorillonite K10 was studied under different temperatures, pH conditions, ionic strengths and contact time. Adsorption data were fitted the linearized Langmuir, Freundlich, Temkin and non- linearized Langmuir and Freundlich equation. The results show that linearized Langmuir equation gave the best fit experimental data compared to other equations. Cm (adsorption capacity) and Kf (relative sorption capacity) for the sorption of promethazine hydrochloride were evaluated from the Langmuir and Freundlich isotherms data, respectively. Cm ranged from 0.333mmol/g at 17.5°C to 0.245mmol/g at 30°C. Kf values decrease from 1.015mmol/g at 17.5°C to 0.365mmol/g at 30°C. In other words, the adsorption decreases with increase in temperature. The adsorption of promethazine hydrochloride was strongly dependent on pH and ionic strength. Equilibrium studies show that maximum adsorption was observed at pH=10.5 and adsorption capacity increased as increasing ionic strength. E (adsorption energy) values, obtained by DR isotherms demonstrated that the sorption of promethazine hydrochloride on montmorillonite K10 at 17.5°C can be explained by ion exchange. Thermodynamic parameters (AG, AH and AS) were computed and these parameters indicate that adsorption is exothermic, spontaneous and favourable. Adsorption kinetics reveals the adsorption process followed pseudo- second order kinetics. Thus, montmorillonite K10 can be used as excipient for promethazine hydrochloride and oral adsorbent in the case of promethazine hydrochloride poisoning.