Investigation of compostability of soild waste and sludges originating from İzmir city and examination of compost quality
İzmir kentinden kaynaklanan katı atık ve arıtma çamurlarının kompostlaştırılabiliğinin incelenmesi ve kompost kalitesinin belirlenmesi
  1. Tez No: 169153
  2. Yazar: AKIN ALTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL ERDİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katı atık, arıtma çamuru, kompostlaştırma, birlikte kompostlaştırma vıı, Solid waste, sludge, composting, co-composting
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
IZMIR KENTİNDEN KAYNAKLANAN KATI ATIK VE ARITMA ÇAMURLARININ KOMPOSTLAŞTIRILABİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ VE KOMPOST KALİTESİNİN BELİRLENMESİ OZ Kompostlaştırma, katı atık ve arıtma çamurlarının bertarafı için yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu çalışmada, İzmir kentinden kaynaklanan katı atık ve arıtma çamurlarının birlikte kompostlaştınlabilirliği araştırılmış ve kompost kalitesi belirlenmiştir. Deneysel çalışmaların ilk bölümünde, katı atık ve arıtma çamurlarının birlikte kompostlaştırabilirlikleri araştırılmıştır. Çalışmalarda, Uzundere kompost tesisinden alınan ön işlemden geçmiş katı atık ve Çiğli ile Güneybatı arıtma tesislerinden alınan arıtma çamurları kullanılmıştır. Deneysel çalışmalar 3 seri halinde gerçekleştirilmiştir. Birinci seride, Uzundere kompost tesisi ve Çiğli atıksu arıtma tesisinden alman çamur karıştırılmıştır. Bu seride 42 günlük periyotta %22'ye varan ağırlık azalmaları sağlanmıştır. Kompost materyalinin başlangıç sıcaklığı 19,5 °C iken, 24 saat sonra 24,0 °C'lik ortam sıcaklığında reaktör içindeki sıcaklıklar 44-51 °C'e kadar yükselmiştir. İkinci seride, Uzundere kompost tesisi ve Güneybatı atıksu arıtma tesisinden alman çamur karıştırılmıştır. Bu seride 42 günlük periyotta %50'ye varan ağırlık azalmaları sağlanmıştır. 3/1 oranındaki katı atık çamur karışımları ile ortalama organik madde giderimi %47,14 olmuştur. Reaktör sıcaklıkları 59,2 °C'ye çıkmıştır. Üçüncü seride de, Uzundere kompost tesisi ve Güneybatı atıksu arıtma tesisinden alınan çamur karıştırılmıştır. Bu seride 42 günlük periyotta %50,50'ye varan ağırlık azalmaları sağlanmıştır. Yaklaşık %60 organik madde azalması sağlanmıştır. Reaktör sıcaklıkları 53 °C'ye çıkmıştır. vıÇalışmanın ikinci kısmında, üretilmiş olan kompostlarm kalitesi değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme için ağır metal analizleri ve bitki testleri yapılmıştır. Sonuçlar Seri 1 ve 2'den elde edilen ürünlerin ağır metal konsantrasyonlarının en sıkı standartların bile altında olduğunu göstermiştir. Bu ürünlerin her türlü kompost kullanım alanmda kullanılması uygundur. Seri 3'te bütün ağır metal parametreleri Yunan ve İtalyan standartlarının altında iken, bazı parametreler çok sıkı olan Alman standartlarının üstünde bulunmuştur. Bitki testleri, kompost ilavesinin bitki gelişimini olumlu yönde etkilediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF COMPOSTABBLITY OF SOLID WASTE AND SLUDGES ORIGINATING FROM IZMIR CITY AND EXAMINATION OF COMPOST QUALITY ABSTRACT Composting is a disposal method widely used for solid wastes and sewage sludges. In this study, co-composting of solid waste and sludges originating from Izmir city was investigated and the quality of compost was examined. In the first part of experimental studies, co-compostability of solid waste and sludges was investigated. Mechanically pre-processed (separated and sorted) solid waste taken from Uzundere Composting Plant and wastewater treatment plant sludges taken from Cigli and Guneybati wastewater treatment plants were used in the experimental studies. Experimental studies were carried out as three series. In Series 1, solid wastes taken from Uzundere composting plant were mixed with sludges taken from Cigli wastewater treatment plant. In Series 1, up to 22% of weight loss was gained in 42 days. Initial temperature of composting material was about 19,5 °C and 24 hours later, temperatures in reactors increased up to 44-51 °C, while the ambient air temperature was about 24,0 °C. In Series 2, solid wastes taken from Uzundere composting plant were mixed with sludges taken from Guneybati wastewater treatment plant. In Series 2, up to 50,00% of weight loss was gained in 42 days. Average organic matter reduction was about 47,14% for the mixture with 3/1 solid waste sludge ratios. In this series, temperatures reached up to 59,2 °C. In Series 3, solid wastes taken from Uzundere composting plant were mixed with sludges taken from Guneybati wastewater treatment plant. In Series 2, up to 50,50% of weight loss was gained in 42 days. Almost 60% of organic reduction was achieved. In this series, temperatures reached up 53 °C. IVIn second part of the study, qualities of the composts produced were evaluated. For the evaluation of compost quality, heavy metal contents were analyzed and plant tests were done. These results show that concentrations of all parameters in Series 1 and Series 2 are under even the strictest standards. These products can be used for all purposes. Concentrations of all parameters in Series 3 were found to be complying with the Greeks and Italian standards, while some parameters were over the German standards. Plant tests showed that addition of compost affects the growth rate of crop positively.