Stabilization of landslides using piled structures
Heyelanların kazıklı sistemlerle stabilizasyonu
  1. Tez No: 169171
  2. Yazar: MEHMET RİFAT KAHYAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF ŞENGÜN KAYALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: kazıklı iksa sistemi, gerçekleşen proje, inklinometre ölçümleri, üç boyutlu yapısal sistem analizi, piled retaining system, as built project, monitoring, three dimensional structural analysis
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Türkiye'nin batısında, Ege Denizi kıyısı boyunca uzanan yoğun nüfusa sahip bölgedeki neogen yaşlı birimler, özellikle yağışlı dönemlerde büyük ekonomik kayıplara yol açan heyelanlara elverişlidirler. İzmir-Söke arasındaki dar bandı içine alan bölgede, bir çok heyelan meydana gelmiştir. Bu tarz bölgesel, küçük ölçekli şev kaymalarına karşı önlem olarak genellikle yerel müteahhitler tarafından imalatı kolaylıkla gerçekleştirilebilen betonarme istinad duvarları veya kazıklı iksa sistemleri düşünülmektedir. Bu tez kapsamında Söke'de bir ilköğretim okulu bahçesinde meydana gelen heyelan incelenmiş ve imalatı gerçekleştirilen kazıklı iksa sisteminin performansı yaklaşık üç boyutlu analizlerle irdelenmiştir. Kayma yüzeyi altodaki kaya tabakası içinde bulunan dirençli bölgeler nedeniyle projede belirtilen tam olarak kazık boylarına ve soketlenme derinliklerine ulaşılamamıştır. Kazıklar saha koşullarına ve kazık ekipman kapasitesine göre imal edilmiştir. Bu nedenlerle orijinal projedeki sistem ile uygulaması gerçekleştirilen sistem arasında farklar meydana gelmiştir. Kazıkların imalatından sonra 3 inklinometre ölçümü yapılmıştır. Bu veriler ışığında kazıklı iksa sistemiyle ilgili olarak çeşitli geri analizler, sistem performans analizi ve imalat sonrası sistem deformasyonu gözlem değerlendirmeleri yapılmıştır. Gözlenen ve analizler sonucu hesaplanan deplasmanların oldukça küçük değerlerde olduğu sonucuna varılmıştır. İnşaatı tamamlanan sistemde, taşıdığı moment ve gerçekleşen deplasmanlar açısından bir problem görülmemektedir.
Özet (Çeviri)
Neogene aged units of a densely populated region of western Turkey along the Aegean Sea coastline is susceptible to landslides causing frequent economic loss especially following rainy seasons. Several landslides took place in the area covering a narrow band of the coastline between Izmir and Söke. Countermeasures against these relatively small-scale slope failures in the region often involve construction of either reinforced concrete retaining walls or stabilizing piles, which can be easily constructed by local contractors. This dissertation involves investigation of a landslide occurred in the backyard of a junior high school in Söke (Aydın) township and approximate three dimensional analysis of the piled retaining system constructed to stabilize the slide. Pile project lengths and socket lengths have not been achieved for some of the piles due to the presence of hard zones in rock formations below failure surface. Drilled shafts have been produced depending on the site conditions and bored pile equipment capacity. Due to these reasons, as-built project differed from the original one. Three inclinometer measurements have been performed after completion of the bored pile system. Various back analyses, performance analysis and monitoring data evaluations have been made related with the subject matter piled retaining system. It has been concluded that the measured and the calculated displacement values are both small. There is no problem of the as built project according to moments and displacements.