Stabilization of landslides by piles in cohesive soils with special reference to group action reduction
- Tez No: 82437
- Danışmanlar: PROF. DR. M. UFUK ERGUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kazık, Heyelan, Grup Davranışı, Büyük Kesme Kutusu, Model Kazıklar, Taşıma Kapasitesi Faktörü VI, Passive Pile, Landslide, Group Behavior, Clay, Large Direct Shear Box, Model Piles, Bearing Capacity Factor IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
öz KOHEZYONLU ZEMİNLERDE HEYELANLARIN KAZIKLARLA ÖNLENMESİ ve GRUP ETKİSİ AZALTMASININ İNCELENMESİ NALÇAKAN, Mustafa Serdar Doktora, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Mehmet Ufuk ERGUN Eylül 1999, 169 sayfa Heyelan kazıklarının kohezyonlu zeminlerdeki grup davranışı laboratuvar koşullarında büyük bir kesme kutusu ve bilgisayar kontrollü veri sistemi oluşturularak çalışılmıştır. Kaolin tipi kil zemin kullamlarak iki değişik mukavemette numuneler hazırlanmıştır. Yumuşak kohezyonlu zeminin drenaj sız kayma mukavemeti 12 kPa, sert kohezyonlu zemininki ise 85 kPa'dır. Kazıklar üzerine gelen yükler elektronik çekme yük okuyucuları kullamlarak ölçülmüştür. Ayrıca kazık gruplarına zemin itkilerinden gelen toplam yükler kesme kutusuna bağlı yük hücresi ile okunmuştur. Kazık gruplarının davranışı, kazıklar arası mesafe (s/d) vekutu deplasmanlarının kazık çapı oranına bağlı olarak değerlendirilmiştir. Kazıklarda grup etkisinden dolayı meydana gelen azaltma faktörlerinin kazıklar arası mesafeye, kayan zenıinin mukavemetine ve kayma miktarına bağlı olduğu gözlenmiştir. Taşıma kapasitesi faktörünün zemin-kazık relatif deplasmanı ile heyelan itkisinin mertebesine bağlı olduğu anlaşılmıştır. Taşıma kapasite faktörü yumuşak kohezyonlu zeminlerde 2.75, sert kohezyonlu zeminlerde ise 5.97 olarak hesap edilmiştir. Heyelanların kazıklarla önlenmesi oldukça zor ve karmaşık olup, henüz tam anlamıyla yerleşmiş bir tasarım yöntemi bulunmamaktadır. Bu çalışmada heyelanların kazıklarla önlenmesi üzerine yeni bir tasarım yöntemi geüştirilmiş ve bu tasarıma göre basan ile uygulanmış bir saha çalışması verilmiştir. Kohezyonlu Dü zenlinde meydana gelen kayma pasif heyelan kazıkları ile önlenmiştir. Kazıkların tasarımına grup etkisi faktörü bu deneysel tez çalışmasında bulunan değerler kullanılarak katılmıştır. Pasif kazıkların içerisine yerleştirilen inklinometreler sayesinde kazık davranışları gözlenmiş ve kazıklara gelen yükler inklinometre sonuçlan kullamlarak tahmin edilmiştir. Kazıklara gelen itkiler kazık imalatlarının tamamlanmasından itibaren yüklenmeye başlamış ancak tasarım yüklerine ulaşamamıştır. Heyelan yükleri kaymanın meydana geldiği bölgede (s/d=1.0) %74 oranında, kayması muhtemel bölgede (s/d=2.0) ise %89 oranında gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STABILIZATION OF LANDSLIDES BY PBLES IN COHESIVE SODLS WITH SPECIAL REFERENCE TO GROUP ACTION REDUCTION NALÇAKAN, Mustafa Serdar Ph. D., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Ufuk ERGUN September 1999, 169 pages Group action behavior of the piles in a landslide and the possible reductions due to group action were investigated through a physical model in laboratory conditions. Loads on passive piles in a row due to sliding cohesive soils were investigated in this model study. The large direct shear box apparatus was modified and a computerized data accumulation system was designed. Highly saturated soil samples were prepared from kaolinite type of clay and undrained shear strength values of 12 kPa in the soft test series and 85 kPa in the stiff test series were adopted. Tensile load transducers were used to measure the passive load on a pile in a group due to moving soil. Additionally, total loads on the piles were measured 111using a load cell attached to the shear box. Interpretations were done for different pile spacing (s/d) at the specified box displacements. It has been observed that the group action reduction factor depends on pile spacing, strength of the sliding soil and the amount of soil movements. Bearing capacity factor for the moving soil is a function of the soil-pile relative displacement and it depends on the amount of soil movements. Maximum k value of 2.75 for soft soils and 5.97 for stiff soils were calculated at the upper displacement levels. Design procedure for the stabilization of landslides by piles in cohesive soils is a complex problem and a widely accepted design procedure is not available. After a comprehensive review of the subject in the literature, a new design procedure has been proposed and validated by a field case. Stabilizing passive piles were used in a slide of cohesive soils. 120cm diameter reinforced concrete piles were designed according to the procedure recommended in this thesis. A group action reduction factor, which is also recommended in this thesis, was applied to the analysis. Inclinometers were installed inside the passive piles and readings were taken. Loads on passive piles were estimated using pile deflection profile from inclinometer readings. Loads on piles after their construction are still developing but have not reached its design value yet. Almost 74 % of the design load in the slide area (s/d=l.0), and 89% in the potential slide area (s/d=2.0) were achieved up to now.