Beypazarı trona cevherinin hammadesel özelliklerinin belirlenmesi ve zenginleştirilmesi
The determination and processing of the spesific material characteristic of trona raw material of Beypazarı
- Tez No: 169173
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR KÖKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Trona, soda ash, concentration. IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Trona cevheri, tabiatta doğal olarak bulunan soda minerallerinden en yaygın olanıdır. Doğal soda külü üretiminde kullanılan temel hammaddedir. 'Sodyum Karbonat' veya 'Tabii Soda' olarak da bilinir. Suda çok kolay eridiği için yeryüzünün üst katmanlarında pek rastlanmaz ve genellikle başka madenler aranırken bulunur. ABD( Wyoming) 'ten sonra Dünyanın ikinci büyük trona yatağı Türkiye (Beypazan-Ankara)'de bulunmaktadır. Bu çalışmada, Beypazarı trona cevherinin hammaddesel özelliklerinin incelenmesi ve cevherin zenginleştirilmesine yönelik çalışmaların yapılması amaçlanmıştır. Ankara-Beypazarı Yöresinden getirilen Trona hammaddesi, kırma, eleme, öğütme işlemlerine tabi tutulduktan sonra ayrı tane fraksiyonlarındaki kimyasal analiz, X Ray analizi, binoküler mikroskopta incelenmesi, ince kesit yapıldıktan sonra mikroskopik görüntüsü, elek analiz tablosu ve eğrileri, kimyasal analiz sonuçlarına göre bulunan minerallerin % Dağılım, %Tenör tabloları ve eğrileri, kalsinasyon deneyi, sıcaklığa bağlı çözünürlük deneyi, su tayini, pH'a bağlı Na2CO3 ve NaHCO3 tayini ile eğrisi ayrıca zenginleştirmeye yönelik kristalizasyon deneyleri yapılmıştır. Anahtar Kelimeler : Trona, soda Külü, zenginleştirme.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Trona ore is widely spread among soda minerals naturally in nature. It is raw material used in producing ash of soda.“It is also known as ”sodium carbonate“ of ”natural soda". Because it is solved in the water easily, it isn't seen in the upper layers of the earth and generally it is found while searching other mines. The second largest trona reserves are in Turkey (Beypazari/Ankara) after USA (Wyoming) in the world. In that study, it was aimed examining the characteristics of the raw material of Beypazarı trona ore and concentration it. After trona raw material coming from Beypazari region were subjected to crushing, screening and grinding processes, it was made chemical analysis, X Ray analysis, examining under binocular microscope, taking microscopic appearance after getting thin cross section, screen analysis tables and curves, % distribution, % tenor tables and curves of the minerals according to the results of chemical analyses, calcinations experiment, solubility experiment depending on temperature, water determination, NaaCOs and NaHC03 determination and crystallization experiment aimed at concentration.