Borun nükleer özellikleri ve bor ile nötron yakalama terapisi
Nuclear properties of boron and boron neutron capture therapy
- Tez No: 169246
- Danışmanlar: PROF.DR. ATALAY KÜÇÜKBURSA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bor, BNCT, Radyasyon, Boron, BNCT, Radiation
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
IV BORUN NÜKLEER ÖZELLİKLERİ VE BOR İLE NÖTRON YAKALAMA TERAPİSİ Mehmet Selçuk ERDOĞAN Fizik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2005 Tez Danışmanı: Prof. Dr. Atalay KÜÇÜKBURSA ÖZET Kanserli hücrelerin yok edilmesinde kullanılan alışılagelmiş radyasyon tedavisine alternatif olan BNCT (Bor ile Nötron Yakalama Terapisi) yöntemi hakkında dünyada önemli aşamalar kaydedilmiş, başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere Japonya ve birçok Avrupa ülkesinde BNCT araştırma merkezleri kurulmuştur. I0B izotopu içeren bazı bileşiklerin kanserli hücre çekirdeği içine gönderilerek nötronlar ile bombardıman edilmesi sonucu; aşağıdaki reaksiyon gerçekleşmektedir: 10B+ 'n -* 7Li (0,84 mEV) + 4He (1,47mEV) + y (0,48 mEV) %94 10B+ ln -» 7Li (1,01 mEV) + 4He (1, 78 mEV) %6 Bu reaksiyonda açığa çıkan yüksek enerjili parçacıklar (7Li ve 4He) sadece tümör hücrelerine zarar vermektedir. Çoğunlukla etraftaki normal hücreler zarar görmemektedir. Bu çalışmada, dünyada BNCT hakkında yapılan araştırmalar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
NUCLEAR PROPERTIES OF BORON AND BORON NEUTRON CAPTURE THERAPHY Mehmet Selçuk ERDO?AN Department of Physics, M. S. Thesis, 2005 Thesis Supervisor: Prof. Dr. Atalay KÜÇÜKBURSA SUMMARY Considerable experimental progresses about boron neutron capture theraphy (BNCT) have been done as an alternative to common cancer treatment methods in worldwide. A number of boron neutron capture theraphy centers were established in USA, Japan and several European countries. The following reaction results in as a result of interactions of neutrons and tumour seeking boron(10B) labeled drugs. 10B+ 'n -? 7Li (0,84 mEV) + 4He (1,47mEV) + y (0,48 mEV) %94,0B+ 'n -? 7Li (1,01 mEV) + 4He (1, 78 mEV) %6 Highly energetic particles resulted from these reactions are only lethal radiation dose to the tumour cells not for the other healty cells. In this study the experimental studies done on boron neutron capture therapy in worldwide were reviewed.