L-bandı erbiyum katkılı fiber amplifikatör (L-EDFA) tasarımı
Design of L-band erbium doped fiber amplifier (L-EDFA)
- Tez No: 169250
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET ALTUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: C-band EDFA, Erbium doped fiber, Erbium doped fiber amplifier, Gain, L-band EDFA, Noise figure, WDM
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
IV L-BANDI ERBİYUM KATKILI FİBER AMPLİFİKATÖR (L-EDFA) TASARIMI Arif Başgümüş Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2005 Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr.Ahmet Altuncu ÖZET 980 nm'de pompalanmış L-bandı EDFA'nın tasarımı ve deneysel karakterizasyonu sunulmaktadır. Simülasyonlar yoluyla analizi yapılan EDFA'nın spektral kazanç ve gürültü faktörü spektrumlar, EDF uzunluğuna kuvvetli derecede bağımlılık göstermektedir. Yüksek oranda optimize edilmiş L-bandında çalışan EDFA tasarımı, deneysel olarak gerçeklenmiş ve kazanç ve gürültü faktörü ölçümleri yoluyla karakterizasyonu yapılmıştır. Gerçeklenen L-bandı EDFA' da C-bandı sinyal enjeksiyonu ile L-bandında kazanç zenginleşirine yöntemi deneysel olarak gösterilmektedir. Bu tasarımda, 1550 nm tohumlama sinyali emekte edilerek, amplifikatör girişindeki geri yönlü ASE gürültüsünün bastırılması, böylece pompa dönüşüm veriminin arttırılması sağlanmaktadır. Ayrıca L-bandı EDFA için döngü tasarımı kullanılarak daha yüksek kazanç değerlerinin elde edilebileceği gösterilmiştir. Bu yöntemin kullanıldığı gerçeklenen L-bandı EDFA'da, yüksek kazanç (18.3 dB) ve orta derece gürültü faktörü (7.1 dB) elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler : C-bandı EDFA, Erbiyum katkılı fiber, Erbiyum katkılı fiber amplifikatör, Gürültü faktörü, Kazanç, L-bandı EDFA, WDM.
Özet (Çeviri)
DESIGN OF L-BAND ERBIUM DOPED FIBER AMPLD1ER (L-EDFA) ArifBaşgümüş Electric&Electronic Engineering, M.S.Thesis, 2005 Thesis Supervisor:Asst.Prof.Dr. Ahmet ALTUNCU SUMMARY The design and experimental characterization of high performance L-band EDFAs pumped at 980 nm are presented. The spectral gain and noise figure performance of EDFAs analysed through simulations have shown strong dependence to EDF length. Highly optimized L-band EDFAs are realised and experimentally characterized by gain and noise figure measurements. In a L-band EDFA, gain enhancement provided through C-band signal injection is experimentally demonstrated, hi this design, the backward ASE noise at the amplifier input is suppressed by an injected 1550 nm seed signal increasing PCE. In addition, it is shown that a higher gain can be obtained using the loop design for L-band EDFA. This has resulted in a gain as high as 18.3 dB and a moderate noise figure of 7.1 dB obtained in our L-band EDFA.