Sınır elemanları yöntemiyle manyetik skaler potansiyel hesabı
Magnetic scalar potential analysis with boundary element method
  1. Tez No: 169319
  2. Yazar: KENAN TANTAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELÇUK YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Laplace Equation, Boundary Element Method, Magnetic Field Intensity, Magnetic Scalar Potential VII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SINIR ELEMANLARI YÖNTEMİYLE MANYETİK SKALER POTANSİYEL HESABI Kenan TANTAŞ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa:52 Bu çalışmada, sınır elemanları yöntemi kullanılarak iki boyutlu manyetik skaler potansiyel ve manyetik alan şiddeti hesabı yapılmıştır. Manyetostatik alan problemlerini tanımlayan Laplace denklemi sınır integral denklemine dönüştürülmüştür. Sınır integral denklemi, sabit sınır elemanları ile ayrıştırılarak bir lineer denklem sistemi elde edilmiştir. Bu denklem sistemi çözülerek hava aralığının sınırlarındaki manyetik skaler potansiyeller ile manyetik alan şiddetleri bulunmuştur. Elde edilen sınır değerleri kullanılarak iç noktalardaki manyetik skaler potansiyeller ile manyetik alan şiddetleri hesaplanmıştır. Sınır elemanları yöntemiyle manyetik skaler potansiyeli ve manyetik alan şiddetini hesaplamak için MATLAB'ta, MSOLV olarak isimlendirilen bir program yazılmıştır. MSOLV programı yardımıyla bazı manyetik devrelerin hava aralığındaki manyetik skaler potansiyeller ve manyetik alan şiddeti değerleri hesaplanmıştır. Anahtar Kelimeler : Laplace Denklemi, Sınır Elemanları Yöntemi, Manyetik Skaler Potansiyel, Manyetik Alan Şiddeti VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis MAGNETIC SCALAR POTENTIAL ANALYSIS WITH BOUNDARY ELEMENT METHOD Kenan TANTAŞ Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical Education 2005, Page: 52 In this study, two-dimensional magnetic scalar potential and magnetic field intensity have been calculated using the boundary element method. Laplace equation which defines magnetostatic fields problems has been converted to boundary integral equation. After discretization of the boundary integral equation with constant boundary elements, a linear equation system has been constituted. With the solution of this equation, magnetic scalar potential and magnetic field intensity have been found on the boundary of air gap. Magnetic scalar potential and magnetic field intensity inside of air gap have been calculated using, taking the boundary values. For calculation of magnetic scalar potential using the Boundary Element Method, a software program called“MSOLV”has been developed in MATLAB software package. Using MSOLV, magnetic scalar potential and Magnetic field intensity have been calculated inside of air gap of some magnetic circuit.