Lokal bir rüzgâr santrali tasarımı
Design of a local wind plant
  1. Tez No: 169344
  2. Yazar: TARIK TUNCAY TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET GEDİKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rüzgar, rüzgar enerjisi, rüzgar türbini, Elazığ VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi lokal bir rüzgar santrali tasarimi Tarık Tuncay TÜRKMEN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik Eğitimi Anabilim Dalı 2005, 77 s. Rüzgar gücü en az 3000 yıldır kullanılmaktadır. İlk olarak milattan önce 5000 yılında Nil nehri üzerindeki kayıklarda rüzgar gücünden faydalanılmıştır. Aynı dönemde Çin'de yel değirmenleri suyu pompalamak için kullanılmıştır. Rüzgar türbinleri hakkındaki ilk yazılı bilgiler türbinlerin yatay eksenli olduğuna dairdir. Perslerin ise milattan önce 700 'Ki yıllarda dikey eksenli rüzgar türbinleri kullandığı bilinmektedir. Yel değirmenleri 12. yüzyılın başlarında müslüman ülkelerden Avrupa 'ya gitmiştir. Bu yüzyıl boyunca Diyarbakır "da yaşayan Abou-1 iz ilk modern dikey rüzgar türbini yaptı. 20. yüzyıla kadar rüzgar gücü suyu pompalamak için gerekli olan mekanik gücü elde etmek ve tahılı öğütmek için kullanıldı. 1891 'de Dane tarafından Poul La Cour 'da inşa edilen ilk rüzgar türbini ile elektrik üretildi. 21. yüzyılın başlarına doğru yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına özellikle de rüzgâr enerjisinden elektrik üretimine olan ilgi artmaktadır. Hayatımız enerji ile direkt olarak ilişkilidir ve enerji araştırma problemi son derece önemlidir. Rüzgar enerjisi temiz, ekonomik ve çevreyle dost olduğu için toplum ve endüstri tarafından iyi karşılanmıştır. Bu konu üzerine yapılan yoğun çalışmaların sonucu olarak, rüzgar enerjisi son yıllarda değişik endüstriyel alanlarda uygulanmakta ve diğer enerji kaynaklarına alternatif olmaya başlamıştır. Bu tez çalışmasında rüzgar enerjisinin tarihsel gelişimi, rüzgar gücü ve rüzgar türbinleri teknolojisi incelenmiş, ayrıca Elazığ bölgesi için rüzgar enerjisinden elektrik enerjisi üretimi için bir rüzgar santrali tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DESIGN OF A LOCAL WIND PLANT Tank Tuncay TÜRKMEN Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical Education 2005, 77 s. The power of the wind has been utilized for at least 3000 years. Wind energy first used for boat navigation on the Nil river 5000 BC. During the same period, windmills pumped water in China. The first written information on wind turbines is based on a simple structural horizontal axis wind turbine. It is known that the Persians used vertical axis wind turbines during 700 BC. Windmills are introduced to the western world at the beginning of the 12th century from Islamic world. During this century, Abou-1 Iz who lived in Diyarbakır, Turkey, developed the first modern vertical wind turbine. Until the early 20th century wind power is used to provide mechanical power to pump water or to grind cereals.In 1891. the Dane. Poul LaCour built the first windturbine generated electricity. Towards the beginning of the 21st centuries, interest has risen in new and renewable energy (RE) sources especially wind energy for electricity generation. Our life is directly related to energy and its consumption, and the issues of energy research are extremely important. Wind energy is welcomed by society and industry as a clean, economical and environmentally friendly alternative. As a result of extensive studies on this topic, wind energy has recently been applied in various industries, and it started to compete with other energy resources. In this thesis, wind energy for electricity generation was reviewed for Elazığ region. Besides in this study was reviewed wind energy history, wind-power and wind-turbine technology Keyword: Wind, wind energy, wind türbine, Elazığ VII