Ligula intestinalis (L.)'in (Cestoda: Pseudophyllidea) laboratuvar şartlarında yaşam döngüsünün incelenmesi
The maintanence of life cycle of Ligula intestinalis (L.) (Cestoda: Pseudophyllidea) in laboratory conditions
- Tez No: 169373
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA DÖRÜCÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Ligula intestinalis, Life Cycle, Heron Gull, Copepoda
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ LIGVLA INTESTINAUS (L.y İN (CESTODA : PSEUDOPHYLLIDEA) LABORATUVAR ŞARTLARINDA YAŞAM DÖNGÜSÜNÜN İNCELENMESİ ŞuleAKSOY Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 50 Bu çalışmada, Ligula intestmalis"m laboratuvar koşullarındaki yaşam döngüsünü incelemek amacıyla birinci konakçı olarak; balıkçıl kuşu (Ardea ctnera), birinci arakonakçı; Copepoda (Cyclops victims) ve ikinci arakonakçı ise balık (Acanthobrama marmid) kullanıldı. Keban Baraj Gölü Koçkale yöresinde avlanan Acanthobrama marmktter Ligula intestinalis % pleurocercoidleri yönünden incelendi. Bulunan parazitler balıkçıl kuşlara yedirildi. Bir hafta sonra balıkçıl kuşun dışkısından parazit yumurtaları toplandı ve inkubasyona tabi tutuldu. Yumurta kuluçkalanma oram hesaplandı. Kuluçkalanmış ve coracidium içeren bu yumurtalar Cyclops vichms*e verildi. Daha sonra procercoidli Cyclops vicinus Acanthobrama marmid'lere besin olarak verildi. Böylece çalışmada Ligula mtestinalis* m yaşam döngüsü başardı olarak tamamlandı. Ligula intestinalis* in procercoidleri tararından enfekte edilen Cyclops vicinufxm enfeksiyon dinamiğine, parazitin balıkçıl kuşlara olan etkisine ve parazitin yumurta yoğunluğunun konakçıda meydana getirdiği değişikliklere bakıldı. Çalışmada yumurta yoğunluğunun yükselmesine bağlı olarak, yumurtaları yiyen cyclopslann ölümlerinin de arttığı ve cyclopslardaki bireysel procercoidlerin ortalama büyüklüğünde bir azalmanın olduğu belirlendi. Ligula intestinalis yumurtalarıyla muameleye bırakılan copepodlann kontrol grubundan ve yüksek yoğunlukta yumurtayla maruz bırakılanlar düşük yoğunluktaki yumurtayla maruz bırakılanlardan daha az hayatta kaldıkları saptandı. Anahtar Kelimeler : Ligula intestinalis, Yaşam Siklusu, Balıkçıl Kuşu, Copepoda IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis THE MAINTANENCE OF LIFE CYCLE OF UGüLA JNTESTİNAU8 (L.) (CESTTOBA: PSEUDOPHYLLIDEA) IN LABORATORY CONDITIONS ŞaleAKSOY Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Aquaculture 2005, Page:50 In this study, heron gull (Anka cinerd), copepoda (Cyclops vicinus) and fish (Acanthobrama marmid) as the definitive, first and second intermediate hosts have been used respectively in order to complete the life-cycle of Ligula intestinalis in laboratory conditions. Acanthobrama marmid caught from the Koçkale Region of Keban Dam Lake were investigated, in term of Ligula mtestinalis pleurocercoids.The parasite, found in fish used for infection of gulls. Eggs from Ligula intestinalis were extracted from gull feces after one week from infection and eggs were incubated. Percentage of hatched eggs was assessed. After the hatching, eggs were used for infection of Cyclops vicimts Thus, the life cycle of Ligula intestinalis has been completed in laboratory condition in this study The infection dynamics of Cyclops vicinus and influence of the plerocercoid of Ligula mtestinalis on heron and effects of egg density on the host were investigated. Mortality of copepods exposed to eggs increased with increasing egg density and the mean size of individual procercoids in copepods decreased. Copepods exposed to the egg of Ligula intestinalis survived less than the control group, in tura the copepods exposed to the higher density of eggs. Copepods survived less than those exposed to lower density of eggs.