DKP sac çeliğinin derin çekilmesinde matris yüzey açı değişiminin araştırılması
Investigation of die surface angle variation at the deep drawing of DKP sheet steel
  1. Tez No: 169374
  2. Yazar: ÖMER SEÇGİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. VEDAT SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deep drawing, Limit drawing ratio, Die, Blank holder force LX
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DKP SAC ÇELİĞİNİN DERİN ÇEKİLMESİNDE MATRİS YÜZEY AÇI DEĞİŞİMİNİN ARAŞTHULMASI Ömer SEÇGİN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa : 77 Sac metal şekillendirme yöntemlerinden biri olan derin çekme metodu endüstride sıkça kullanılmaktadır. Meşrubat ve parfüm kutuları, tencereler, tüpler v.b. ürünler derin çekme metoduyla üretilmektedir. Bu nedenle derin çekme metodunu geliştirmek için çeşitli araştırmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada geleneksel derin çekme metoduna farklı bir yaklaşım getirilerek matris ve baskı plakası yüzeylerine açı verilmiştir. Bu çalışmanın asıl amacı kalıp açısı değişiminin, ülkemiz sanayisinde yoğun bir şekilde kullanılan DKP 37 sacının derin çekilebilirliğine etkilerini araştırmaktır. Saca dört farklı baskı plakası kuvveti uygulanarak baskı plakası kuvveti değişiminin derin çekilebilirliğe etkileri de incelenmiştir. Derin çekme plastik şekil verme yöntemlerinden biri olduğundan dolayı, bu tezin ilk bölümlerinde, plastik şekil değişimi üzerinde durulmuştur. Ayrıca kalıpçık hakkında kısa bir bilgi verilip derin çekme işlemi açıklanmıştır. Sonuç olarak, matris ve baskı plakası yüzeylerine açı verilerek limit çekme oranının artırılabildiği görülmüştür. Ayrıca derin çekme esnasında ondülasyon meydana gelmeden sacın akışını kontrol edebilecek baskı plakası kuvvetinin de büyük oranda azaldığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Derin çekme, Limit çekme oranı, Baskı plakası kuvveti, Matris vm
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF DIE SURFACE ANGLE VARIATION AT THE DEEP DRAWING OF DKP SHEET STEEL Ömer SEÇGÎN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Education 2005, Page : 77 Deep drawing that one important the sheet metal forming methods has been used frequently in industry. Saucepans, beverage and perfume cans, tubes etc. products have been manufactured via deep drawing method. For this reason, a lot of research are being carried out for improve the deep drawing. In this study, we gave various angles on the die and blank holder surfaces. The main objective of this study, determine of affects of die-blank holder angle variations on the DKP 37 sheet which using intensively at our country's industry. Four different blank holder forces applied on the sheet and affects of blank holder force variation on the deep drawibility of DKP 37 sheet investigated. Because of deep drawing is one of the plastic deformation methods, at the first stage of thesis, plastic deformation was explained, hi addition, some information was given about molding. Later deep drawing method was explained. Consequently, with giving some angle oh the die-blank holder surfaces, limit drawing ratio can be increased and blank holder force which get under control of sheet flow, have been decreased on a large scale.