Mogan Gölü balıklarında parazit faunasının incelenmesi
Investigation of parasitic fauna of fishes in Mogan Lake
  1. Tez No: 47866
  2. Yazar: ŞULE NUR SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLTEN KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Parazit faunası, tatlısu balık parazitleri, protozoa, monogenea, cestod, nematod, acari, parazitlerime, Parasitic fauna, freshwater fish parasites, protozoa, monogenea, cestod, nematod, acari, incidence of parasite
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MOGAN GÖLÜ BALIKLARINDA PARAZİT FAUNASININ İNCELENMESİ Şule Nur SÖNMEZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Gülten KOKSAL 1996, Sayfa: 73 Jüri: Prof.Dr.Gülten KOKSAL Prof.Dr.Doğan ATAY Prof.Dr.Metin TİMUR Bu çalışmada Mogan gölü balıklarının parazit faunası araştırılmıştır. Bu amaçla gölden, Nisan 1995 ile Mart 1996 aylan arasında toplam 185 adet balık incelenmiş ve bunlardan 97'sinin bir yada daha fazla parazit cinsiyle enfekte olduğu (% 52.4) bulunmuştur. Araştırmada iki protozoa, iki monogenea, iki cestod, bir nematod ve iki acari olmak üzere toplam 9 parazit cinsi saptanmıştır. Bu parazitler, Chilodonella sp, Trichodina sp., Dactylogyrus sp, Tetraonchus sp., Ligula sp, Bothriocephalic sp., Contracaecum sp., Unionicola sp. ve Hydrachna sp.'dır. Balık türleri arasmda en yüksek parazitlerime Kadife balığı (Tinea tinca) (% 96.6) ve Turna balığı (Esox lucius) (% 70.6)'da gözlenmiş, bunu Sazan balığı (Cyprinus carpio) (% 55.0) ve Gümüş balığı (Alburnus escherrichi) (% 38.1) izlemiştir. Balık türlerine göre Kadife balıklarında Ligula (% 96.6), Sazanlarda Bothriocephalic (% 30.0), Chilodonella (% 25.0) ve Dactylogyrus (% 20.0), Turna'da Tetraonchus (% 35.3), Gümüş balıklarında ise Contracaecum (% 22.0) ve Trichodina (% 11.0) cinsleri dominant olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF PARASITIC FAUNA OF FISHES IN MOGAN LAKE Şule Nur SÖNMEZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Fisheries Supervisor: Prof.Dr.Gülten KOKSAL 1996, Page: 73 Jury: Prof.Dr.Gülten KOKSAL Prof.Dr.Dogan ATAY Prof.Dr.Metin TİMUR In this study, parasitic fauna of fishes in Mogan Lake were investigated. For this purpose, a total of 185 fishes from Mogan Lake were examined between April 1995 and March 1996. It was found that 97 fishes were infected by one or more parasites (% 52.4). Nine parasite genera including two protozoan, two monogenean, two cestodes, one nematodes and two acari were identified. The following parasites were found. Chilodonella sp., Trichodina sp., Dactylogyrus sp., Tetraonchus sp., Ligula sp., Bothriocephalus sp., Contracaecum sp., Unionicola sp., and Hydrachna sp. The highest rate of parasitizing were observed in Tinea tinea (% 96.6) and Esox lucius (% 70.6), followed by Cyprinus carpio (% 55.0) and Alburnus escherrichi (% 38.1). With respect to fish species, Ligula (% 96.6) from Tench; Bothriocephalus (% 30.0), Chilodonella (% 25.0) and Dactylogyrus (% 20.0) from Carp; Tetraonchus (% 35.3) from Pike and Contracaecum (% 22.0) and Trichodina (% 11.0) from Bleak were observed dominatly.