Dizel motorunda fındık yağı esterinin alternatif yakıt olarak kullanılabilirliği
Usability of hazelnut oil ester as alternative in diesel engine
  1. Tez No: 169388
  2. Yazar: ARZU KEVEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alternative fuels, Hazelnut oil, Diesel engines. vm
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Otomotiv Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DİZEL MOTORUNDA FINDIK YAĞI ESTERİNİN ALTERNATİF YAKIT OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİ Arzu KEVEN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Otomotiv Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 51 Günümüzde içten yanmalı motorlarda genellikle petrol ürünleri kullanılmaktadır. Petrol ürünlerinin giderek tükenmesi yemlenebilir enerji kaynaklarının araştırılmasına neden olmaktadır. Dizel motorlarında yenilenebilir enerji kaynağı olarak bitkisel yağlar kullanılmıştır. Bu çalışmada ham fındık yağından fındık yağı etil esteri elde edilmiştir ve belirli oranlarda motorin ile karıştırılmıştır. Elde edilen bu karışım yakıtları tek silindirli, dört zamanlı, direkt püskürtmeli bir dizel motorunda kullanılarak bu yakıtların motor performansı ve egzoz emisyonları üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Sonuç olarak fındık yağı etil esteri ile motorin karışımlarının yakıt enjeksiyon sisteminde yakıt cinsine göre gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra dizel motorlarında kullanılabileceği ifade edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Alternatif yakıtlar, Dizel motorlar. VII
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis USABILITY OF HAZELNUT OIL ESTER AS ALTERNATIVE IN DIESEL ENGINE Arzu KEVEN University of Fırat The Institute of Natural Sciences Main Science Branch of Otomotive 2005, Page: 51 Nowadays, petroleum products is used in internal combustion engines. The fact mat petroleum products become less and less causes investigation of renewable energy sources. Vegetable oils have been used as alternative fuel in diesel engines. In this work, it has been obtained hazelnut oil ethyl ester from raw hazelnut and mixed with diesel oil as definite proportions. This mixture fuels obtaining have been used in single cylinder, four - stroke cycle direct injected diesel engine and investigated influences of this mixture fuels on engine performance and exhaust gas emissions. Consequently, it has been stated that mixtures of hazelnut oil ethyl ester with diesel oil will be used in diesel engine after fuel injection system is regulated depending on fuel type.