Saccharomyces cerevisiae'nin hücre duvarı ekstraktlarının gökkuşağı alabalığında (Oncorhynchus mykiss) nötrofil lökositlerin fagositik aktivitesine etkisi üzerine bir araştırma
A study on the effect of cell wall extracts of Saccharomyces cerevisiae on phagocytic activity of neutrophil leucocytes in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
- Tez No: 169419
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TANSEL TANRIKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Nötrofil lökositler, nitroblue tetrazolium, Saccharomyces cerevisiae, Oncorhynchus mykiss, Mycosorb, Biomos, Neutrophil leucocytes, Nitroblue tetrazolium, Saccharomyces cerevisiae, Oncorhynchus mykiss, Mycosorb, Biomos
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Saccharomyces cerevisiae' nin HÜCRE DUVARI EKSTRAKTLARININ GÖKKUŞAĞI ALABALIĞINDA (Oncorhynchus mykiss) NÖTROFÎL LOKOSİTLERİN FAGOSİTİK AKTtVİTESİNE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTİRMA YILDIRIM, Burak Rahmi Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Yetiştiricilik A.B.D Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. T.Tansel TANRDCUL Ocak 2005, 49 sayfa Bu çalışmada Saccharomyces cerevisiae'nın hücre duvarından elde edilmiş 2 ayrı ticari yem katkısının gökkuşağı alabalığında nötrofil lokositlerin fagositik aktivitesi üzerine etkisi incelenmiştir. % 0,3 Biomos, % 2,5 ve % 5 Mycosorb içeren yemler 21 gün boyunca uygulandı ve 4., 7., 14. ve 21. günlerde heparinlenmiş enjektörler ile kan örnekleri alındı. Mycosorb ve Biomosun, nötrofil lokositlerin fagositik aktivitesi üzerine etkisi spektrofotometrik yöntemle Nitroblue tetrazolium (NBT) testi kullanılarak belirlendi. Bu araştırma sonucunda, kullanılan tüm yem katkılarının, nötrofil lokositlerin respiratory burst aktivitesi üzerinde uyarıcı etkisi olduğu belirlenmiştir. % 2,5 Mycosorb içeren yem, nötrofil lokositlerin fagositik aktivitesi üzerinde en iyi etkiyi sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A STUDY ON THE EFFECT OF CELL WALL EXTRACTS OF Saccharomyces cerevisiae ON PHAGOCYTIC ACTIVITY OF NEUTROPHIL LEUCOCYTES IN RAINBOW TROUT (Oncorhyncus mykiss) YILDIRIM, Burak Rahmi MSc in Fisheries Aquaculture Department Supervisor: Assist. Prof. Dr. T.Tansel TANRIKUL January 2005, 49 pages In this study, the effect of two different commercial feed additives obtained from cell wall of Saccharomyces cerevisiae on phagocytic activity of neutrophil leucocytes in rainbow trout {Oncorhynchus mykiss) was investigated. The feeds which contain 0,3 % Biomos, 2,5 % and 5 % Mycosorb were administered for 21 days. Blood sampling was made the days on 4, 7, 14 and 21 with heparinized syringe and effects of Mycosorb and Biomos on phagocytic activity of neutophil leucocytes was determined by using spectrophotometrical Nitroblue tetrazolium (NBT) test At the end of the study, it determined that Mycosorb and Biomos have a stimulatory effect on respiratory burst activity of neutrophil leucocytes. Mycosorb 2,5 % has better stimulatory effect than other trial groups on phagocytic activity of neutrophils.