CBS'nin istatistik amaçlı kullanılması: İzmir'de kurumsal olarak kullanımı
The use geographical information systems for statistical aim: The institutional use in İzmir
  1. Tez No: 169450
  2. Yazar: HADİ BARUT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. VAHAP TECİM, PROF.DR. SERDAR KORUKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri, İstatistik, Maplnfo, Geographical Information Systems, Statistics, Maplnfo
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ'NİN İSTATİSTİK AMAÇLI KULLANILMASI : İZMİR'DE KURUMSAL OLARAK KULLANIMI BARUT, Hadi Yüksek Lisans Tezi, İstatistik Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Serdar KORUKOĞLU Doç.Dr. Vahap TECİM Nisan 2005, 127 Sayfa Bilginin öneminin anlaşılması nedeniyle çağımız bilgi toplumu olarak adlandırılmış ve bu konuda ülkeler büyük bir yarış içerisine girmiştir. Her alanda olduğu gibi, harita destekli istatistiksel uygulamalarda da bilgiden maksimum düzeyde yararlanarak bilgiyi etkili bir şekilde kullanmak gerekmektedir. Özellikle Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS)'nin mekansal karar verme aracı olarak kullanılmasının önemi artmaktadır. Bu tezde, CBS'nin istatistik amaçlı kullanımı maksadıyla, İzmir'in metropol ilçelerine ait demografik, eğitim ve sağlık ile ilgili istatistiksel verileri toplanmıştır. Bu istatistiksel veriler, haritalar üzerinde anlamlı bir şekilde farklı renklerle sunulmuştur. Tematik haritaların konuma bağlı olarak oluşturulması, SQL (Structured Query Language) sorgulama, istatistiklerin hesaplanması ve sunulması Map Info paket programı kullanılarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE USE OF GEOGRAPHICAL INFORMATION SYSTEMS FOR STATISTICAL AIM: THE INSTITUTIONAL USE IN IZMIR BARUT, Hadi Master Thesis, Department of Statistics Supervisor: Prof.Dr. Serdar KORUKOGLU Assoc.Prof.Dr. Vahap TECÎM April 2005, 127 pages Because of realizing significance of information, our era has been named as information society and many countries have been get into a big competition on this subject. As in every field, also in map-supported statistical applications, it is necessary to use information effectively by maximum utilization of information. Especially, the significance of use of Geographical Information Systems (GIS) as a positional deciding tool is increasing. In this thesis, statistical data about demographical, education and health belong to metropol districts of Izmir have been gathered to use of GIS for statistics aim. These statistical data are presented meaningfully, on maps by different colours. Preparation thematic maps depending on position, SQL interrogation, calculation and presentation of statistics have been carried out by using Map Info packet program.