Bazı büyüme düzenleyicilerin ve fenolik billeşiklerin atlantik sakızı (Pistacia atlantic Desf.) tohumlarının çimlenmesi ve çöğür gelişimi üzerine etkileri
Effects of some growth regulators and phenolic compounds on seed germination and seedling growth of Pistacia atlantica Desf
- Tez No: 169455
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ELMAS ÖZEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pistacia, tohum, çimlenme, büyüme düzenleyiciler, fenolik bileşikler, Pistacia, seed, germination, growth regulators, phenolic compounds
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
V ÖZET BAZI BÜYÜME DÜZENLEYİCİLERİN VE FENOLİK BİLEŞİKLERİN ATLANTİK SAKIZI (Pistacia atlantica Desf.) TOHUMLARININ ÇİMLENMESİ VE ÇÖĞÜR GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ ULUTÜRK, Mine Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi :Doç. Dr. Elmas ÖZEKER Temmuz 2005, 115 sayfa Bu çalışmada, 4 farklı P. atlantica tipinden elde edilen tohumların çimlenme ve çöğür gelişimi üzerine, GA3 (giberellik asit), NAA (naftelen asetik asit), PHL (floroglusinol) ve SAL (sodyum salisilat) gibi bazı büyüme düzenleyici ve fenolik maddelerin etkileri araştırılmıştır. Tohumların çimlenme özellikleri, tipler arasında önemli farklılık göstermiştir. GA3'ün 600 ppm'lik uygulaması özellikle çimlenmesi zor olan tiplerde çimlenme oranını arttırmış ve çimlenme süresini kısaltmıştır. Çöğürlerin büyüme özellikleri açısından da tipler arasında önemli farklılıklar saptanmıştır. Çöğürlerin gövde çapı artışında GAs'ün 800, SAL'ın 400 ppm'lik uygulamaları etkili bulunmuştur. Çöğürlerin gövde uzunlukları da 800 ppm GA3 uygulamalarıyla önemli ölçüde artmıştır. SAL uygulamaları tiplerin tamamında gövde kuru ağırlıklarını arttırmıştır. GA3'ün 200 ve NAA'nın 150 ppm'lik uygulamaları, bazı tiplerin primer kök uzunluklarında önemli düzeyde artışa neden olmuştur. Çöğürlerin sekonder kök sayılan artan GA3 dozlarına paralel olarak önemli düzeyde azalmış, aynı etki NAA ve PHL'de de gözlenirken, 800 ppm SAL uygulaması iki tipinVI çöğürlerinde de sekonder kök sayısını arttırmıştır. En yüksek sekonder kök sayısının elde edildiği tipte, yine 800 ppm SAL uygulamasıyla en yüksek kök kuru ağırlığı değeri elde edilmiştir. İncelenen farklı tipler içinde, III. tipin çöğür büyüme gücü açısından en iyi tip olduğu sonucuna varılmıştır. Bunun yanı sıra, SAL'ın çöğür büyümesi üzerinde etkili bir madde olabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT EFFECTS OF SOME GROWTH REGULATORS AND PHENOLIC COMPOUNDS ON SEED GERMINATION AND SEEDLING GROWTH OF Pistacia atlantica Desf. ULUTURK, Mine Masters Degree Thesis, Department of Horticulture Thesis Supervisor :Assoc. Prof. Dr. Elmas ÖZEKER July 2005, 115 pages The effects of some growth regulators and phenolic substances such as GA3 (gibberellik acid), NAA (napthelene acetic acid), PHL (pholoroglucinol) and SAL (sodium salicylate) on germination and seedling growth of seeds obtained from 4 different types of P. atlantica were investigated in this study. The germination characteristics of the seeds showed significant differences among the types. Treatment of 600 ppm GA3 was increased the germination rate and shortened the germination time particularly in recalcitrant to germinate types. Significant differences were determined among the types in terms of seedling growth characteristics. At the increase in stem diameter of seedlings, treatments of 800 ppm GA3 and 400 ppm SAL were found to be effective. Also, stem lengths of seedlings significantly augumented with 800 ppm GA3 treatment. Treatments of SAL were increased the stem dry weights of the seedlings in all types. Treatments of 200 ppm GA3 and 150 ppm NAA were significantly increased the primary root lengths of some types. Secondary root numbers did dramatically decrease in parallel with increasing GA3 concentrations, the same effect was also observed in NAA and PHL, while the treatment of 800 ppm SAL was remarkably increased the lateral root number ofVIII the seedlings in two types. The highest root dry weight was also achieved with 800 ppm SAL in the type that which the highest secondary root number was obtained. Among the evaluated types, it was concluted that Type III was the superior from the seedling vigor point of view. Besides, it was predicted that SAL might be an effective substance on seedling growth.