Hareketli görüntü nakli için H264 veri sıkıştırma algoritmasının mikroişlemci ortamında geliştirilmesi
The development of H264 data compression algorithm for video streaming in microprocessor environment
  1. Tez No: 169460
  2. Yazar: KEMAL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TURHAN TUNALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Uluslararası İlişkiler, Computer Engineering and Computer Science and Control, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: video akışlandırma, H264, kodlayıcı-çözücü, DSP, video slreaming, H264, Codec, DSP
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZET HAREKETLİ GÖRÜNTÜ NAKLİ İÇİN H264 VERİ SIKIŞTIRMA ALGORİTMASININ MİKROİŞLEMCİ ORTAMINDA GELİŞTİRİLMESİ YILMAZ, Kemal Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Turhan TUNALI Temmuz 2005, 126 sayfa Günümüzde video akışlandırma sistemleri birçok uygulama alam bulmakta, zaman geçtikçe hızlı bir şekilde daha da yaygınlaşmaktadır, videoların çok fazla bilgi içermesi videoların iyi kalitede ve gerçek hızda kodlanmasını zorlaştırmaktadır. Bu projede, JVT grubu tararından geliştirilen H264 jm7.3 referans kodu kullanılmıştır. H264 standardı, önceki MPEG4 standardından kalite ve sıkıştırma bakımından daha iyidir ancak daha karmaşık işlemler gerçekleştirmektedir. PC ortamındaki performansın gerçek zamanda kodlamayı gerçekleştirebilecek düzeyde olmaması nedeniyle bu standarttaki ilk uygulamalar, donanım destekli uygulamalar olmuştur ve bu uygulamalarda değişik mimari yapılarındaki işlemciler kullanılmıştır. Bu çalışmada, H264 standardının TI'm TMS320DM642 dijital sinyal işlemcisi (DSP) üzerinde uygulaması gerçekleştirilmiştir. H264'ün temel profili kart üzerinde başarılı bir şekilde çalıştırıldıktan sonra kodlayıcı programı DSP kartının olanaklarından yararlanacak şekilde değiştirilmiş ve en iyilenmiştir. Program temel olarak standart C'de yazılmıştır ancak DSP'nin kendine özgü yapı, tanımlama ve kütüphanelerini de içermektedir. DSP üzerinde ilk duruma göre oldukça fazla performans artışı elde edilmiştir ancak gerçek zamanda kodlama hızına erişilememiştir. DSP ve PC ortamı için kodlayıcı programındaki bütün fonksiyonların profilleri çıkartılmıştır, kodlama zamanı testleri yapılmıştır ve farklı çerçeveler için performans sonuçları alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DEVELOPMENT OF H264 DATA COMPRESSION ALGORITHM FOR VIDEO STREAMING IN MICROPROCESSOR ENVIRONMENT YILMAZ, Kemal MSc. in International Computer Institute Supervisor: Prof. Dr. Turhan TUNALI July 2005, 126 pages Nowadays, video streaming systems have more application areas and they became more widespread. Huge amount of information in images make high quality real time encoding of videos difficult. H264 jm7.3 reference code developed by JVT group is used in this project. H264 standard is better than preceding MPEG4 standard in terms of video quality and compression ratio, but it has more complex and time consuming processes. Initial implementations in this standard were hardware supported due to low performance of PC in video processing and processors with different architecture were used. In this project, the TMS320DM642 model DSP board of TFs is used and the baseline profile of H264 standard is successfully implemented on the board. Then, encoding program was re-implemented and optimized with the facilities of DM642. The program is based on standard C programming language including special function, definition, structure and header files of DM642 DSP. Although, considerable amount of performance increase is obtained with respect to initial successful run on the board, real time encoding could not be achieved. The profiles of all functions in the encoding program were taken for DSP and PC environments. The performance tests of encoding time were made on DSP and PC. Encoding times for different frames were measured.