Beton mukavetinin yapının taşıyıcı sistemine ve maliyetine etkisi
The effect of concrete strength on the bearing system and cost of the structure
- Tez No: 169469
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN NUHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Compression strength of the concrete, rough construction work, bearing system elements
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET BETON MUKAVEMETİNİN YAPININ TAŞIYICI SİSTEMİNE ve MALİYETİNE ETKİSİ ÖZTÜRK, Duygu Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ayhan NUHOĞLU Ağustos 2005,103 sayfa Bu çalışmada beton mukavemetindeki değişimin yapı taşıyıcı sistem davranışına ve yapı maliyetine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla dizayn edilen betonarme perde-çerçeve taşıyıcı sistemlere sahip çeşitli yapılar üzerinde bir dizi statik, dinamik ve betonarme analizler gerçekleştirilmiştir. Tez kapsamında ilk bölümlerde beton ve betonarme ile ilgili kavramlar ele alınarak, betonarme taşıyıcı sistemler tanıtılmıştır. Taşıyıcı elemanlar için standartlarda yer alan kurallar ve kısıtlar hakkında bilgiler verilmiş ve taşıyıcı sistemi oluşturan kolon, perde gibi elemanların ön boyutlandırılması için kullanılabilecek bağıntılar sunulmuştur. İlerleyen bölümlerde, ele alman 5, 10 ve 15 katlı konut amaçlı betonarme yapıların farklı beton sınıflan kullanılarak statik, dinamik ve betonarme analizi yapılmıştır. Farklı beton sınıfları için boyutlandırılan çerçeve ve perde-çerçeve taşıyıcı sistemlerin kaba inşaat maliyetleri çıkarılmıştır. İncelenen yapıların periyot, taban kesme kuvveti, maksimum yatay deplasman değerleri elde edilmiştir. Çalışmada statik, dinamik ve betonarme hesaplar için Probina OrionV13 paket programından yararlanılmıştır. Son bölümde beton sınıfının farklı kat sayılarına sahip binaların yapısal davranışlarına ve yapı maliyetine etkisi değerlendirilmiştir. Anahtar sözcükler :Beton basınç dayanımı, yapı kaba maliyeti, taşıyıcı sistem elemanları
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE EFFECT OF CONCRETE STRENGTH ON THE BEARING SYSTEM AND COST OF THE STRUCTURE OZTURK, Duygu MSc. in Civil Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ayhan Nuhoğlu August 2005, 103 pages In this thesis, the effect of concrete strength on the bearing system behaviour and the cost of the structure is investigated. With the aim of this, reinforced concrete structures having shear wall- frame bearing systems are designed and static, dynamic analyses are performed. In the initial parts of the thesis, concepts concerned with concrete and reinforced concrete are discussed, and reinforced concrete bearing systems are introduced. Rules given in the standards for elements of bearing system are introduced and equations for preliminary design of elements like column, shear wall are presented. In the latter parts, by using different concrete class, static and dynamic analyses of 5, 10 and 15 storey reinforced concrete structures are achieved. Rough construction costs of designed frame and shear wall- frame systems for different concrete classes are calculated. The natural period, base shear force, maximum lateral displacement values of the structures are obtained. In the thesis, for the structural analyses, Probina OrionV13 program is used. At the end of the thesis; the effects of concrete class; on the behaviour and the cost of the structures are investigated.