Recovery of some metals from electronic scrap
Elektronik atıklardan bazı metallerin geri kazanımı
  1. Tez No: 169470
  2. Yazar: HAKAN MADENOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LEVENT BALLİCE, PROF.DR. MEHMET SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik Atık, Metal Geri Kazanımı, Liç İşlemi, Electronic Scrap, Metal Recovery, Leaching Process
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET ELEKTRONİK ATIKLARDAN BAZI METALLERİN GERİ KAZANIMI MADENOĞLU, Hakan Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticileri: Prof. Dr. Mehmet Sağlam Prof. Dr. Levent Ballice Ağustos 2005, 138 sayfa Bu çalışmada, bilgisayarlarda kullanılan elektronik kartlar ve devreler elektronik atık olarak kullanılmış olup, bu atıkların içeriğindeki metallerin asit liç işlemi ile geri kazanımı incelenmiştir. Bu çalışma kapsamında, elektronik atık, öncelikle öğütme, eleme, piroliz ve ardından yakma işlemine tabi tutularak içeriğindeki organik kısımdan arındırılmıştır. Orijinal örnek ve organik kısımlardan arındırılmış örnekler, çeşitli asitlerle ve bu asitlerin belirli oranlardaki karışımları ile liç işlemine tabi tutulmuş ve böylece elektronik atığın içeriğindeki metallerin geri kazanım işlemi gerçekleştirilmiştir. Geri kazanımı yapılan metalleri içeren çözeltiler ICP-OES cihazı ile analizlenerek, her bir metal için en uygun örnek ve asit çözeltileri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT RECOVERY OF SOME METALS FROM ELECTRONIC SCRAP MADENO?LU, Hakan MSc in Chemical Engineering Supervisors: Prof. Dr. Mehmet Sağlam Prof. Dr. Levent Ballice August 2005, 138 pages In this study, obsolete printed circuit boards were used as electronic scrap and the recovery of metal content of this waste was investigated by acid leaching. The electronic scrap was firstly subjected to grinding and sieving and then pyrolysis and incineration processes in order to remove its organic content. All electronic scrap samples were leached with different acids and their mixtures and the metal content of the scrap was recovered. The recovered metals in the leaching solutions were analyzed with ICP-OES and the most appropriate samples and leaching solutions were selected for each metal.