Bir herbisit olan 2,4-D (diklorofenoksiasetik asit)' nin sıçanlarda ovaryum dokusu üzerine etkisi
Effects of 2,4-D (2,4-dichlorophenoxyacetic acid) on rats ovary
- Tez No: 169490
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜRSEL ERGEN, Y.DOÇ.DR. UTKU ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Herbisit, 4-D, Histopatoloji, Sıçan, Ovaryum, Herbicide, 4-D, Histopathology, Rat, Ovary
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET BİR HERBİSİT OLAN 2,4-D (DİKLOROFENOKSİASETİK ASİT)' nin SIÇANLARDA OVARYUM DOKUSU ÜZERİNE ETKİSİ BÎÇER, Songül Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Ana Bilim Dalı Tez Danışmanları: Prof. Dr. Gürsel ERGEN, Yrd. Doç. Dr. Utku ATEŞ Ağustos 2005,104 sayfa Taran ilacı kullanılmadan zirai üretim yapılması durumunda, ürün miktarında ortalama % 65 oranında kayıp olmaktadır (Dağ vd.,2000). Hızla artan dünya nüfusuna yetecek gıda üretiminin yapılabilmesi için taran ilaçlan bugün dünyada kullanımından vazgeçilmeyecek maddeler olarak kabul edilmektedirler. Ancak hatalı ve bilinçsiz kullanıldıklarında da çevre kirliliğine ve o ortamda yaşayan canlılarda yan etkilere neden olabilmektedirler. Bu çalışmanın amacı; zirai mücadele yöntemleri içinde yabani otlarla mücadelede, düşük su hacmi gerektirmesi ve ucuz olmasıVI nedeniyle çok yaygın olarak kullanılan 2,4-D herbisitinin ovaryumda meydana getirebileceği histopatolojik etkileri ortaya koymaktır. Bu amaçla, E.Ü., Tıp Fakültesi, Deney Hayvanları Yetiştirme Merkezinden temin edilen 12-14 haftalık, yaklaşık 200-250 gr ağırlığında olan Wistar Albino (Rattus norvegicus) dişi sıçanlar ile düşük (D), orta (O) ve yüksek (Y) doz olmak üzere 20,40 ve 80 mg/kg vücut ağırlığı/gün (LDso: 375 mg/kg)' lık 2,4-D; standart laboratuvar pellet yemlerine emdirilerek üç uygulama grubu oluşturulmuş; kontrol grubu sıçanlara ise aynı miktarda standart pellet yemleri 29 gün süreyle, oral yolla verilmiştir. Tüm sıçanlar anestezi altında fîksatif solüsyonu kullanılarak yapılan intrakardiak perfuzyonla tespit edilmiştir. Uygulamanın sonunda, deney hayvanlarının ovaryum dokuları alınmış, rutin ışık mikroskobu takibi yapılmış ve incelemeleri Olympus BX51 araştırma mikroskobunda gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen çalışmada 2,4-D, ovaryum dokusunda dozla doğru orantılı olarak dejeneratif değişikliklere neden olmuştur. Elde edilen histolojik sonuçlarda ovaryum kesitlerinin incelenmesi sonucu, 2,4-D' nin folikül hücrelerinde atreziye neden olduğu görülmüş ve yüksek doz gruplarında ovaryum hasarları saptanmıştır. Ayrıca 2,4-D tek katlı primer folikül, çok katlı primer folikül, sekonder folikül ve tersiyer folikül çaplarında ve teka kalınlıklarında da azalmalara neden olmuştur. Sonuç olarak yapılan ışık mikroskobik incelemelerde 2,4-D'nin ovaryum dokusunda histopatolojik hasara neden olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF 2,4-D (2,4-DICHLOROPHENOXYACETIC ACID) ON RATS OVARY BiÇER, Songül M. Sc. in Biology Department Supervisors: Prof. Dr. Gürsel ERGEN Assistant Prof. Dr. Utku ATEŞ August 2005,104 pages Agricultural production without using agricultural chemicals results 65 % loss in the product (Dağ vd.,2000). Agriculture chemicals are assumed to be essential worldwide, because of the need of food suply for the rapidly increasing world population. However, in the case of vvrong and unconsciously use of this materials, advers effects on the living organisms ör environmental pollution may occur. The aim of this study is investigating the histopatological effects of 2,4-D (Dichlorophenoxyacetic Acid) herbicide on the rat ovaries, which is common used for weeds to be need low water volume and cheap. For this aim; Wistar Albino (Rattus norvegicus) female rats were obtained from Experimental Research Center of Ege University. 2,4-Dadministration were made orally with the dose of 20, 40 ve 80 mg/kg (LD50: 375 mg/kg) for 29 days to the animals that were aged between 12- 14 weeks, and weighing between 200-250 gr. And the experimental groups named according to the doses which are Low, Middle and High with 6 animals in each group (n=6). For the Contol group (n=6) the animals fed with standard pellets under the same laboratory conditions for 29 days. All rats were perfused with intracardiac fixative solution under anaesthesia. At the end of the study, the ovary tissues were removed and after light microscopic protocols, histopathological changes were examined by Olympus BX51 research microscope. In this study, 2,4-D was caused dose dependant degenerative changes in the rats ovary. Increased atresia in follicles and ovary damage were determined especially in the high dose group. Also a dose dependant decrease in the diameters of unilaminer primary follicle, multilaminer primary follicle, seconder follicle, tertiary follicle and theca thickness were obtained. It was found that 2,4-D can cause histopathological damage in ovary.