Bir herbisit olan 2,4-D (diklorofenoksiasetik asit)'nin Poecilia reticulata P.,1859'da medulla spinalis üzerine etkileri
Effects of 2,4-D (2,4-dichlorophenoxyacetic acid), herbicide on medulla spinalis of Poecilia reticulata P.,1859
  1. Tez No: 182797
  2. Yazar: MURAT YALÇINKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE KARAKİŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Herbisit, 4-D, Medulla Spinalis, Histopatoloji, Lepistes, Herbicide, 4-D, Medulla Spinalis, Histopathology, Guppy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Yabani otlarla mücadele için yaygın olarak kullanılanherbisitlerden biri de 2,4-D (2,4-Diklorofenoksiasetik asit)'dir. Buherbisitin akuatik ekosisteme toksik kirletici olarak karışması sonuculepistes bireylerinde medulla spinaliste oluşturduğu olası tahribatıgözlemlemek için bu çalışma yapılmıştır. Denemeler lepistes(P.reticulata., 1859) bireyleri ile iki seri halinde akut toksisitedeneylerinden statik akut deney yöntemi kullanılarak yapılmış ve toplam80 lepistes kullanılmıştır. Deney 96 saat süresinde LC50 değeri bazalınarak, düşük (D), orta (O) ve yüksek (Y) doz olmak üzere sırasıyla 15mg/L, 30 mg/L, 45 mg/L olarak denenmiştir (LC50: 30 mg/L). LepistesVIbireyleri fiksatif solusyonu kullanılarak tespit edilmiştir. Uygulamasonrasında deney hayvanlarının gövde kısmında medulla spinalis alınmış,H&E ve Cresyl Echt Violet boyama yöntemleri ile ışık mikroskobu altındaincelenmiştir.Herbisit konsantrasyonlarındaki artışa paralel olarak omuriliktenöronal kayıplar gözlenmiştir. Hücre içi ödem, Nissl granüllerinde dozartışına bağlı olarak bozulmalar gözlenmiştir. Ayrıca, yer yer piknotikhücrelere rastlanmıştır. Devam eden histolojik sonuçlarda gliozis deizlenen diğer histopatolojik bulgular arasındadır.
Özet (Çeviri)
One of the herbicides widely used for struggling againts the weedis 2,4-D (2,4 Diclorophenoxyacetic acid). This study has been carried outto observe the possible destruction of this herbicide might cause onmedulla spinalis when it goes into the aquatic ecosystem as a toxicpollutant. Trials have been made with lebistes inhabitants in two series,using the static acute experimental method of acute toxicitide experimentsand 80 lebistes have been used in total. The experiments have been carriedout by taking the LC50 value as a basis with low, average and high doses inorder 15 mg/L, 30 mg/L, 45 mg/L in 96 hours (LC50:30 mg/L). Thislebistes has been fixed with fixative solution. Medulla spinalis has beentaken out from the upper parts of the bodies of the animals after theVIIIapplication and has been examined with the H&E and cresyl staningmethods.Neuronal loses in the medulla have been observed parallel to theincrease of herbicide concentrations. Intracellular edema and corruption innissl granules have been observed depending on the dose. Pycnotic cellshave been seen. The current hystological outcomes are too among theother histopathological findings which have been observed in gliosis .