Bir herbisit olan 2,4-D (diklorofenoksi asetik asit)' nin poecilia reticulata (Teleostei, Poeciliidae)' da testis dokusu üzerine etkisi
The effects of 2,4-D (Dichlorophenoxy acetic acid) on testis histology of poecilia reticulata (Teleostei, Poeciliidae)
  1. Tez No: 285126
  2. Yazar: ZEYNEP HANSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜSEL ERGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Herbisit, 4-D, Histopatoloji, Testis, Lepistes, Herbicide, 4-D, Testis, Histopathology, Guppy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zooloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada yaygın kullanılan bir herbisit olan 2,4-D (2,4-Diklorofenoksi asetik asit)'nin lepistes (Poecilia reticulata) testisleri üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Örnekler bir kontrol ve üç deneme grubuna ayrılmışlardır. Düşük (15 ppm), orta (30 ppm) ve yüksek (45 ppm) konsantrasyonda 2,4-D'nin test gruplarına 120 saat uygulanmasından sonra kontrol ve deneme grubu hayvanların testisleri disekte edilerek ışık mikroskobunda incelenmesi için hematoksilen-eozinle boyanıp hazırlanmışlardır.Sonuçlar, 2,4-D'ye maruziyetin olgun sperm miktarında belirgin bir azalmaya neden olduğunu göstermektedir. Testisin interstisiyel dokusunda ödeme ek olarak nekroz ve fibröz doku oluşumu da not edilmiştir. Ayrıca spermatozeugma epiteli önemli derecede deforme olmuş ve sertoli hücreleri irileşmiştir. İzlenen bütün histopatolojik bulgular, artan kimyasalın konsantrasyonuna paralel olarak artmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to research the effects of 2,4-D which is widely used as a herbicide on the testes of the Guppy (Poecilia reticulata). The specimens were divided into one control and three test groups. After the low (15 ppm), medium (30 ppm) and high (45 ppm) concantrations were exposed to the test groups of 2,4-D were exposed to the test groups of 120 hours, the testes of the both of the experimental animals were dissected and prepared for the light microscopy by staining with Hematoxyln- Eosin.The results indicate that the exposure to 2,4-D caused a significiant decrease of the mature sperm amount, necrosis and fibrozis in the intestitial tissue of the testes were also noted in addition to edema. Moreover the epithelia of the spermatozeugma was strikingly deformed, Sertoli cells were hypertrophied. All of the histopathological findings observed were increased in parallel with increased concentrations of the chemicals.