Algol türü değişenlerde kütle aktarımının ışık eğrisine etkileri ve ışık eğrisinin analizi
Effects of the mass transfer to the light curve on the algol type variables and light curve analysis
  1. Tez No: 169507
  2. Yazar: ERDİNÇ TOPSAKAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET DEVLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Eclipsing binaries, algol, SW Cyg
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET ALGOL TÜRÜ DEĞİŞENLERDE KÜTLE AKTARIMININ IŞDK EĞRİSİNE ETKİLERİ VE IŞDX EĞRİSİNİN ANALİZİ TOPSAKAL, Erdinç Yüksek Lisans Tezi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Tez yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Ahmet DEVLEN Ağustos 2005, 51 sayfa Bu tezde Algol türü değişen yıldız SW Cyg' nin ışık eğrisine kütle aktarım etkilerinin incelenmesi ve ışık eğrisinin analizinin yapılması amaçlanmıştır. Kütle aktarımı yapan Algol türü değişen yıldızların yapılarının belirlenmesi için ışık eğrilerinin incelenmesi ve çok renk analizi önem taşımaktadır. SW Cyg'nin ilk ışık eğrisi Wendell (1909) tarafından elde edilmiştir. SW Cyg'nin ilk dikine hız eğrisi Struve (1946) tarafından elde edilmiştir. Doppler tomografisi Albright & Richards (1996) tarafından yapılmış ve kütle aktarım etkileri incelenmiştir. Işıkölçüm gözlemleri Ege Üniversitesi Gözlemevi' nde SSP-5 fotometrisi (1996) ve Yük Eşleme Cihazı (2005) kullanılarak yapılmıştır. Wilson-Devinney yöntemi ile ışık eğrilerinin analizi yapılarak sistemin parametreleri belirlenmiştir. Anahtar sözcükler : Örten Çiftler, algol, SW Cyg.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT EFFECTS OF THE MASS TRANSFER TO THE LIGHT CURVE ON THE ALGOL TYPE VARIABLES AND LIGHT CURVE ANALYSIS TOPSAKAL, Erdinç MSc. Thesis, Dept. of Astronomy and Space Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet DEVLEN August 2005, 51 pages In this thesis, we aimed to investigate mass transfer effects to the light curve and also the analysis of the light curve of the Algol type variable star SW Cyg. Investigation of the light curves and the multi-color analysis are very important tools in order to determine the structure of these algol type variables. The first light curve of SW Cyg was obtained by Wendell (1909). The first radial velocity curve of SW Cyg was obtained by Struve (1946). Doppler tomography has been done and mass transfer effects have been investigated by Albright & Richards (1996). The light curve analysis has been done with the Wilson-Devinney code in order to obtain the parameters of the system based on the light curves obtained at Ege University Observatory using a SSP-5 photometer (1996) and a Charge Coupled Device (2005).