Trametes versicolor tarafından üretilen lakkaz enzimi kullanılarak ticari bitkisel preparatlardaki fenolik asitlerin kantitatif tayini
Phenolic acid determination in commercial vegetal preparates by using laccase enzyme which is produced by Trametes versicolor
- Tez No: 169509
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NURDAN PAZARLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: lakkaz, trametes versicolor, fenolik asitler, laccase, trametes versicolor, phenolic acid
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Trametes versicolor TARAFİNDAN ÜRETLEN LAKKAZ ENZİMİ KULLANILARAK TİCARİ BİTKİSEL PREPARATLARDAKİ FENOLİK ASİTLERİN KANTİTATİF TAYİNİ ÜNAL, Yıldız Deniz Yüksek Lisans Tezi, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr Nurdan PAZARLIOĞLU Ağustos 2004, 92 sayfa Lakkaz (benzenediol:oksijen oksidoredüktaz E.C. 1.10.3.2) oksidoredüktaz sınıfına ait bir enzimdir ve yüksek bitkiler, özellikle funguslar olmak üzere çeşitli canlılar tarafından üretilmektedir. Lakkaz geniş bir substrat spesifikliğine sahiptir ve fenolik bileşiklerin saptanmasında büyük bir öneme sahiptir. Birçok fonksiyonel gruba sahip substratın(kateşol, fenol, kafeik asit, ferulik asit vb) oksidasyonu lakkaz ile katalizlenir. Trametes versicolor lakkaz ürettiği bilinen beyaz çürükçül bir fungustur. Lakkaz ekstraselüler bir enzim olarak üretilir ve üretimi kültür ortamına fenolik bileşikler ilavesi suretiyle artınlabilmektedir.VI Fenolik ashler bitkilerin sekonder olarak ürettikleri raetabolitlerdir ve taze meyve, sebze, bitki kökenli yiyecek, içecek ve ilaçlarda bulunurlar. Fenolik asitler metabolizma için önemli olan antioksidan karakteristiklere sahiptirler. Bu çalışmada lakkaz üretimi çeşitli fenolik bileşikler ile indüklenerek yapıldı. En yüksek indüksiyon kontrole göre, kateşol(10,7 kat), ferulik asit(9,6 kat) ve kafeik asitte(8,4 kat) gözlendi.Daha sonra lakkazın kısmi karakterizasyonu yapıldı. Fenolik bileşikler substrat olarak kullanılarak enzimin optimum pH'sı 4,5, optimum sıcaklığı 35°C bulundu. Aynca lakkazm fenolik asitler için allosterik bir enzim olduğu tespit edildi. Daha sonra enzim immobilize edilerek fenolik bileşikleri saptamaya yönelik bir yöntem geliştirildi. Geliştirilen yöntemin prensipi reaksiyon süresince tüketilen oksijen miktarı bulunarak ortamdaki fenolik bileşiklerin amperometrik olarak tayinine dayanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PHENOLIC ACID DETERMINATION IN COMMERCIAL VEGETAL PREPARATES BY USING LACCASE ENZYME WHICH IS PRODUCED BY Trametes versicolor ÜNAL, Yıldız Deniz M.Sc. in Biotechnology Supervisor: Doç. Dr Nurdan PAZARLIO?LU August 2004, 92 Pages Laccase (benzenediolioxygen oxidoreductase E.C. 1.10.3.2) is belong to oxidoreductase enzyme group and produced by high plants, microorganisms and especially fungi. Laccase has wide subsrate specifity and is very important for determinating phenolic compounds. Oxidation of many substrates(catechol, phenol, caffeic acid, ferulic acid etc.) that have functional group is provided by laccase. Trametes versicolor is a white rot fungus, which is known to be a laccase producer organizm. Laccase is produced as an extracellular enzyme and its production could be enhanced by adding phenolic compounds in the culture medium.Vill Phenolic acids are seconder metabolites which are produced by plants and they can be found in fresh fruit, vegetables, drinks originated from plant, food and drugs. Phenolic acids have antioxidan characteristic which is important for metabolism. In this work, laccase is produced via induction of several phenolic compounds. The highest level of induction compared with control was determinated with catechols 0,7 times), caffeic acid(9,6 times) and ferulic acid (8,4 times). Then laccase was partially characterized. Using phenolic acids as a substrate,laccase exhibited a pH optimum of 4,5 and temparature optimum of 35°C. Beside of these laccase was also found as an allosteric enzyme for phenolic acids. Later, the enzyme was immobilized and a method that can determine phenolic compounds was developed. The principle of determination is based on using oxygen consumption during the reaction and allows us to measure the fenolic acid content in the medium.