Finding anchoring analogies to help students misconceptions in physics
Öğrencilerin fizikteki kavram yanılgılarına yardımcı olacak temel benzetmelerin bulunması
  1. Tez No: 199364
  2. Yazar: SERKAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fizik Eğitimi, Newton'un 3. Kanunu, Birleştirici BenzetmeÖğretim Yöntemi, Kavram Yanılgısı, Tutum, Physics Education, Newton?s Third Law, Bridging AnalogiesTeaching Strategy, Misconception, Attitude
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 303
Özet
Çalışmanın ilk temel amacı Newton'un Üçüncü Kanunu (NÜK)konusunda kullanılabilecek yeni temel ve birleştirici benzetmelerinaraştırılabileceği bir tanı testi geliştirmek, ikincisi ise birleştirici benzetmeyöntemine dayalı öğretimin (BBYDÖ), ikinci sınıf üniversite öğrencilerininNÜK konusundaki kavram yanılgılarına olan etkisini geleneksel öğretimmetodu (GÖM) ile karşılaştırmaktı.Çalışmada ölçme araçları olarak Temel Benzetme Tanı Testi (TBTT),NÜK Kavram Yanılgısı Testi (NÜKKT), NÜK'e Karşı Tutum Ölçeği(NÜKTÖ) kullanılmıştır.Alınyazında kullanıldığı gibi her basamağında tek bir benzetmedenoluşan kavram şemalarının aksine birinci kısmın sonunda araştırmacı yeni tipkavram şemaları geliştirmiş ve grup kavramını ortaya atmıştır. Çalışmanınikinci kısmı, önceki senenin örneklemindeki aynı devlet üniversitelerinin aynıbölümlerinde okuyan 308 üniversite öğrencisinin katılımıyla 2006-2007 yılındagerçekleştirilmiştir. Öğretim elemanları çalışmada, NÜKKT ve NÜKTÖ'yütüm sınıflarına ön test olarak uygulamışlardır. Bir öğretim elemanının rasgeleatanmış bir kontrol bir deneysel grubu aynı zamanda araştırmacı olan diğeröğretim elemanının ise ikişer grubu olmuştur. Deneysel gruplarda BBYDÖ'leders işlenirken kontrol gruplarında GÖM'le ders anlatılmıştır. Aynı testler üçhaftalık bir eğitimden sonra son test olarak iki gruba da tekrar uygulanmıştır.Çalışmanın Excel ve SPSS kullanılarak analiz edilen ilk kısmınınsonuçları, TBTT'nin temel benzetmeleri, birleştirici benzetmeleri ve hedefolayları teşhis etmede etkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca yeni stil kavramşemalarının kolayca geliştirilebildiği de görülmüştür. kinci kısım, SPSS ileçok yönlü varyans analizi (MANCOVA) kullanılarak analiz edilmiştir.Çalışmanın sonuçlarına göre BBYDÖ, öğrencilerin NÜK konusunda sahipoldukları kavram yanılgılarını GÖM'e göre anlamlı derecede gidermiştir.Fakat, NÜK'e karşı tutumlarına göre BBYDÖ ve GÖM arasında anlamlı birfark oluşmamıştır.
Özet (Çeviri)
The first purpose was to develop a diagnostic test to investigate newanchoring and bridging analogies. Second one was to compare the effects ofbridging analogies based instruction (BABI) versus traditional teaching method(TTM) on sophomore students? misconceptions in Newton?s Third Law (NTL).An Anchoring Analogy Diagnostic Test (AADT), Newton?s Third LawMisconception Test (NTLMT), and Attitude Scale toward Newton?s Third Law(ASNTL) were used as measuring tools.Unlike single analogies in each step as used in literature, the researcherintroduced the group concept and developed the new style of concept diagramsafter the first part. The second part was conducted with 308 students in thesame department of the same public universities of previous year sample in2006-2007. In the study, the instructors administered the NTLMT and ASNTLas a pretest. One instructor had randomly assigned one control and oneexperimental group, while the other instructor (researcher) had randomlyassigned two groups. Experimental groups were instructed by the BABI whilecontrol groups were instructed by the TTM. After three-week treatment period,the same tests were given as posttests to both groups.The first part analyzed by using both Excel and SPSS indicated that theAADT was effective in diagnosing anchoring analogies, bridging analogies,and target cases. It was also easy to develop the new style of concept diagrams.The second part were analyzed by using multivariate analysis of covariance(MANCOVA). According to the results, the BABI significantly remediatestudents? misconceptions in the NTL with respect to the TTM. However, theBABI showed no significant effect on students? attitudes toward the NTL withrespect to the TTM.