Üniversite birinci sınıf öğrencilerinin söz varlığı üzerine bir araştırma
A study on vocabulary of the first year university students
  1. Tez No: 218471
  2. Yazar: SALİM PİLAV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL KURNAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Söz varlığı, kelime hazinesi, edebiyat, kelime sıklığı, kelime yaygınlığı, vocabulary, word property, literature, word frequency, word extensiveness
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1014
Özet
Bu çalışma, üniversitelerin lisans programlarının birinci sınıfında okuyan öğrencilerin söz varlığını tespit etmek, elde edilen sonuçları, bu öğrencilerin ortaöğretimin son sınıfında okudukları edebiyat ders kitabının söz varlığı ile karşılaştırmak, aralarındaki benzerlik ve farklılıkları ortaya koyabilmek maksadıyla yapılmıştır.Araştırmanın evrenini, üniversitelerin lisans programlarının birinci sınıf öğrencileri, örneklemini ise ?random? yöntemiyle belirlenen 3 üniversitenin 9 fakültesinden toplam 450 öğrenci oluşturmaktadır. Yine çalışmamızda, Millî Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu onaylı lise 3. sınıf Türk Dili ve Edebiyatı ders kitaplarından MEB ve Şimşek yayınlarına ait iki adet ders kitabı da söz varlığı tespiti için incelenmiştir.450 üniversite birinci sınıf öğrencisine yazılı anlatım yaptırılarak toplam 106030 kelimelik bir havuz oluşturulmuştur. Öğrencilerin kullandığı toplam ve farklı kelimeler, özel isimler, 0-2000 aralığında sıklığa sahip kelimeler, bu kelimelerin toplam ve farklı kelimeler içindeki yüzdelik durumu, ikilemeler, deyimler, atasözleri, kısaca söz varlığına ait unsurlar ayrı ayrı tespit edilip değerlendirme yapılmıştır. İki farklı yayın evine ait lise son sınıf edebiyat ders kitabından elde edilen 56767 kelimelik metin havuzu da öğrenciler de olduğu gibi analiz edilmiş, daha sonra da öğrencilerin söz varlığı ile karşılaştırılmıştır. Ders kitaplarında ve öğrencilerde yaygın olarak ve yüksek sıklıkla kullanılan kelimeler belirlenmiş, ders kitabında olduğu halde öğrencinin kullanmadığı ya da öğrenci tarafından kullanılmasına rağmen ders kitabında bulunmayan kelimeler listeler halinde verilmiştir.Kelime hazinesi kat sayılarından ve bir kelimenin tekrarlanma durumundan hareket ederek öğrencilerin üniversiteye gelmeden önce okudukları edebiyat ders kitabının söz varlığından yeterince faydalanamadığı sonucuna dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been done for the purpose of establishing the students? vocabulary who attend first year in an undergraduate program, for comparing the results obtained with the vocabulary contained in the literature course, which these students study in the third of high school and for setting out the similarities and differences between the vocabulary contained in the literature course book and the students? vocabulary.The population of the research is the first year students of undergraduate programs of universities and the sample of the research is the total 450 students from the nine faculties of the three universities. In our study, of the third year Turkish Language and Literature course books approved by the Ministry of Education, Board of Education, the two course books which belong to MEB and Şimşek Publications were examined to establish vocabulary.A total 106030 word pool was formed by getting 450 university students to write compositions. The total and different words which students used, proper names, words having a frequency of 0-2000, the percentage of these words within the total and different words, reiterative, idioms, proverbs in short all the components which belong to vocabulary were established and evaluated separately. Both a 56767 word text pool obtained from high school third year literature course book which belong to two different publishing houses and the word pool obtained from the students were analyzed as they were, and they were compared with the students? vocabulary. The words used commonly and quite frequently in course books and by the students were determined. The words which the students do not use although they are contained in course books or the words which are not contained in course books although they are used by the students were given in lists. By setting out with vocabulary coefficients and the repetition of a word, it was pointed out to the fact that the students could not benefit sufficiently from the literature course the vocabulary contained in literature course books before they come to university.