Golf sahaları uygulamalarının teknik, sosyal, ekonomik boyutlarının Ege ve Akdeniz bölgesi kapsamında örnek alanlar üzerinde irdelenmesi
The examination of golf course application's technical, social and economical aspects on sample areas in eagean and medditarrean region
- Tez No: 169556
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BAHAR TÜRKYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Golf, golf courses, golf tourism, planning, design, application
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZET GOLF SAHALARI UYGULAMALARININ TEKNİK, SOSYAL, EKONOMİK BOYUTLARININ EGE VE AKDENİZ BÖLGESİ KAPSAMINDA ÖRNEK ALANLAR ÜZERİNDE İRDELENMESİ TAGA, Ebru Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Bahar TÜRKYILMAZ Şubat 2005, 125 sayfa Bu araştırmada; golf sporunun, sosyal, ekonomik boyutlarının irdelenerek ülkemiz açısından öneminin vurgulanması ve golf sahalarının yapımında, planlama, tasarım ilkeleri ile uygulama etaplarının doğru bir şekilde ortaya konularak örnek sahalarda teknik boyutta değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla; dünyadaki en büyük kitle hareketi olan, ülkelerin kalkınmasında önemli bir potansiyeli bulunan turizmin, çevre değerlerine zarar vermeden, ekolojik dengeyi bozmadan ve sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda yapılması gerektiği vurgulanmış, sürdürülebilir turizm modelinin içerisinde yer alan golf sahalarının, kırsal ve kentsel rekreasyon alan sisteminin bir parçası olarak ekolojiye, çevre ve insan sağlığına ve de turizm başta olmak üzere sektörel yapıya ilişkin çok yönlü kazanımlar sağladığı ortaya konmuştur. Böylece; örnek saha kapsamında, araştırma materyali olarak işletme faaliyetine başlamış olan Antalya Golf Club ve henüz uygulama aşamasına başlanmamış olan Vita Park Golf projesi irdelenmiş, ülkemizdeki, doğa ile entegrasyonu en iyi sağlayan turizm yatırımlarından biri olan golf yatırımlarına dair işleyişler ile uygulama öncesi ve sonrası çalışmalar peyzaj mimarlığı açısından değerlendirilmiştir. Anahtar sözcükler; Golf, golf sahaları, golf turizmi, planlama, tasarım, uygulama.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE EXAMINATION OF GOLF COURT APPLICATION'S TECHNICAL, SOCIAL AND ECONOMICAL ASPECTS ON SAMPLE AREAS IN EAGEAN AND MEDDITARREAN REGION TAGA, Ebru High DegreeThesis, Landscape Architecture Department Thesis Counselor : Doç. Dr. Bahar TÜRKYELMAZ February 2005, 125 pages In this survey, the main goal is to emphasise the importance of golf by examining social and economical aspects for our country, and, to evaluate the technical views of sample golf courts by putting forward principals of design and the exact application steps in the field of construction of golf courts. On this purpose, it is emphasized that it is mandatory to reflect on tourism -which carries one of the biggest potential for the improvement of the country and also carries the most fundamental unity of community- without disturbing the environment and the ecological balance but with the principle of caring the stability of nature.The golf courses which are included in the improvable turism model is going to create versatile facilities for the ecological balance in the meaning of the system of the rural and urban recreation and also the stability of the health of the human life and the environmental life in the relation of the concept of sectoral structure. Thus, in the sense of the sample courts, Antalya Golf Club which has started the business and Vita Golf Club project which has not started have been prepared to examine as an application of the sample courts. Addditionally, the investments on golf, which provide one of the best integration with the nature for the yield of the investments especially in our country, procedures related to golf investments and the studies for before and after the constructional developments have been evaluated in the view of the landscape architechture.