Golf sahaları tasarım ve bakım aşamalarına ekolojik yaklaşımlar
An ecological approach to golf course planning and maintaining process
  1. Tez No: 283764
  2. Yazar: ÖMER GÜNTAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ULVİ ERHAN EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Golf, Golf Course, Golf Course Design, Golf Course Maintenance, Ecology
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Ülkemizde hızla sayıları artan golf sahaları halen toplumun kabulünü tam olarak alamamıştır. Sadece turizm sektörü ve yakın çevresinin büyük ilgisini çeken golf sahaları doğal kaynakların bencilce ve israfla kullanıldığı düşüncesi ile yıllardır eleştirilmektedir. Bunun nedeni ise yapılan golf sahalarında doğal yapının uygulamalar sırasında dikkate alınmayarak değiştirilmesi ve aynı bölgede birden fazla golf sahasının sıklıkla yer alarak yoğunlaştığı farklılaşan alanlardır.Bu çalışma özellikle Akdeniz bölgesinde yoğun kullanıma sahip golf sahalarında yapım ve bakım çalışmalarında fiilen yer alarak başlatılmıştır. İki yılı kapsayan tam zamanlı bu çalışmalar yanında literatür çalışmaları ile incelenen diğer uygulamalar alt yapı oluşturmuştur. Çalışmalar sırasında edinilen bilgi ve tecrübeler ışığında çevreye duyarlı uygulamalar ve gözlemler ile ekolojik prensiplerin uygulanabilirliğinin tartışılacağı bir proje alanına ihtiyaç duyulmuştur. Akdeniz ardı iklim kuşağına sahip Isparta ili SDÜ kampüsü ve yakın çevresi olarak seçilen alan için bir golf sahası tasarlandığında; çevreye duyarlı yaklaşımların ne olması gerektiğinin tartışıldığı yapım ve bakım aşamalarına ekolojik önerilerin getirildiği bir çalışmadır.Anahtar Kelimeler : Golf, Golf Sahası, Golf Sahası Tasarımı, Golf Sahası Bakımı, Ekoloji
Özet (Çeviri)
The golf fields having fast increasing numbers in our country cannot gain full acceptance of society yet. Golf fields attracting the great interest of only tourism sector and its close society are criticized by thought as natural sources are used egoistically and extravagantly. The causes of this situation are to change golf fields by disregarding natural structure during implementations and differentiated areas where many golf fields exist frequently in same region.This study has been started being a part of construction and maintenance works at golf fields used intensely especially in Mediterranean region. Other implementations examined with literature works as well as the fulltime works during two years have formed infrastructure. In the light of information and experiences gained during the works, a project area is needed to discuss the feasibility of ecologic principles with environment-friendly implementations and observations. When a golf field is designed for SDU campus and its close environment in Isparta province in Mediterranean back climate zone as a chosen area; it is a study presenting ecologic offers in construction and maintenance stages and discussing what must be as environment-friendly approach.