Ginkgo biloba L.'da kallus kültürleri yolu ile in vitro rejenerasyon
In vitro regeneration in Ginkgo biloba L. by calli cultures
  1. Tez No: 169563
  2. Yazar: NUR AŞICI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYNUR GÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ginkgo biloba L, kallus, rejenerasyon, kemferol, kersetin, GB-2, Flavonoid, İnce Tabaka Kromatografisi, Ginkgo biloba L, calli, regeneration, kaempferol, quercetin, GB-2, flavonoid, thin layer chromatography
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
V ÖZET Ginkgo biloba L.'da KALLUS KÜLTÜRLERİ YOLU İLE İN VITRO REJENERASYON AŞICI, Nur Yüksek Lisans Tezi, Biyomühendislik Anabilim Dalı Tez yöneticisi: Prof. Dr. Aynur GÜREL Ocak 2005, 66 sayfa Bu araştırmada, Ginkgo biloba L. türüne ait İzmir koşullarında yetişen bir dişi ve iki erkek ağacın yaprak ve sap eksplantlarının öncelikle altı değişik besin ortamında, aydınlık ve karanlık ortam koşullarında kallus oluşturma potansiyelleri ve oluşan kalkışların iki farklı besin ortamındaki rejenerasyon potansiyelleri incelenmiştir. Ayrıca, İzmir koşullarında yetişen 6 farklı G. biloba ağacından alman yaprak örneklerinde ve rejenerasyona uğramamış kalkışlarda kersetin, kemferol ve doğada yalnızca G. biloba' 'dan elde edilebilen GB-2 flavonoidlerinin varlığı, ince tabaka kromatografisi (İTK) yöntemi ile araştırılmıştır. Yaprak ve sap parçalan, yüzeysel sterilizasyon işlemleri yapıldıktan sonra, aydınlık ve karanlık koşullarda aynı konsantrasyonda üç farklı oksin içeren (lmg/L Indol Asetik Asit, lmg/L Indol Bütirik Asit ve lmg/L Naftalen Asetik Asit) MS (Murashige & Skoog, 1962) ve odunsu bitkilere uygun olan ve aynı konsantrasyondaki oksinleri içeren üç farklı WPM (Lloyd &VI McCown, 1980) besin ortamlarında kallus elde edilmek üzere kültüre alınmıştırlar. En iyi kallus gelişimi lmg/L NAA ve 0.1mg/L Kinetin içeren WPM (6 no'lu ortam) besin ortamında gözlenmiştir. Gelişen kalluslar, lmg/L Kinetin, lmg/L BA (6-Benzil adenin) ve 0.5mg/L IB A içeren MS ve WPM ortamlarında rej enere edilmeye çalışılmıştır. Denemede, 6 no'lu ortamda (lmg/L NAA+0. lmg/L Kinetin+WPM), karanlık koşullarda, sap eksplantından sürgün rejenerasyonu ve yaprak eksplantından kök rejenerasyonu sağlanmıştır. Temmuz ayında toplanan 6 farklı G. biloba ağacına ait yaprak eksplantlarmda gerçekleştirilen ince tabaka kromatografi analizlerinde GB-2 major flavonoidinin, sadece 1 ağaçta (6 no'lu ağaç) bulunmasına karşın, kersetin ve kemferol flavonoidlerinin araştırmada kullanılan 6 ağaçta da olmadığı sonucuna varılmıştır. Ekim ayında gerçekleştirilen ikinci çalışmada, kersetin ve kemferol metabolitleri için sonuç değişmezken, GB-2 flavonoidinin varlığı, 6 numaralı ağaçla birlikte 3 no'lu ağaçta da ortaya çıkmıştır. Bu flavonoidlerin varlıkları, üzerlerinde kallusları bulunduran yaprak örneklerinin ve yapraklardan izole edilen kallus örneklerinin kullanıldıkları iki ayrı kromatografik deneme ile araştırılmıştır. Yapılan her iki araştırmada da in vitro çalışmalarda kullanılan ağaçlardan elde edilen bu örneklerin ilgili flavonoidleri içermedikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT IN VITRO REGENERATION in Ginkgo biloba L. by CALLI CULTURES AŞICI, Nur M.Sc in Bioengineering Department Supervisor: Prof. Dr. Aynur GÜREL January, 2005, 66 pages In this study, the callus production and regeneration potential of the calli occured in leaf and branch explants belonging to one female and two male Ginkgo biloba L. species, grown under Izmir climatic conditions and cultured on six different culture media, under light and dark conditions were investigated. In leaf samples of six different G. biloba trees, under Izmir climatic conditions and in calli which had not undergone regeneration; the existence of quercetin, kaempferol and GB- 2 flavonoid, which occurs naturally only in G. biloba, was investigated using thin layer chromatography (TLC). After the leaf and branch samples were sterilised, they were placed in culture vessels in order to obtain calli on six different culture media; three MS (Murashige & Skoog, 1962) media with three different auxins (lmg/1 Indole Acetic Acid, lmg/L Indole Butyric Acid ve lmg/L Naphthalene Acetic Acid), and three WPM (Lloyd & McCown, 1980) media, convenient to woody plants, having the same auxin concentrations were investigated under both light and dark conditions.VIII The best callus growth was observed on the WPM media (number 6) which contained lmg/L NAA and O.lmg/L Kinetin. The calli obtained were subjected to a regeneration experiment on MS and WPM media containing lmg/L Kinetin, lmg/L BA (6-Benzil adenine) and 0.5mg/L DBA. Shoot regeneration from branch explants and root regeneration from leaf explants were achieved on media 6 (lmg/L NAA+0. lmg/L Kinetin+WPM) under dark conditions. Thin layer chromatography analysis on leaf explants from six different G biloba trees, collected in July showed that GB-2 major flavonoid was detected only in tree number 6, whereas no quercetin or kaempferol flavonoids were detected in any of the six trees. In the second investigation carried out in October, the results for quercetin and kaempferol metabolites did not change, whereas the GB-2 flavonoid appeared in tree number 3 in addition to tree number 6. The existence of these flavonoids was also investigated in two in vitro materials: leaf explant with callus mass and isolated callus were investigated. Both analyses showed that the samples from the trees used in in vitro studies were missing the aforementioned flavonoids.